Criza din Grecia schimba perceptia asupra "unei guvernari economice europene"

Miercuri, 24 Februarie 2010, ora 16:04
1326 citiri
Criza din Grecia schimba perceptia asupra "unei guvernari economice europene"

Criza cu care se confrunta Grecia face ca autoritatile de la Berlin sa accepte o mai buna coodonare a politicilor economice europene, dupa ce s-a opus timp indelungat acestei idei, sustin analistii citati de AFP, relateaza NewsIn.

 

Berlinul s-a opus timp indelungat ideii unei "guvernari economice europene", insa atacurile speculative ale pietelor impotriva zonei euro au schimbat acest punct de vedere si au determinat guvernul german sa caute forme mai eficiente de cooperare.

"Trebuie, fara indoiala, sa ne gandim la noi reguli si posibile sanctiuni" pentru tarile Uniunii Europene ce permit derapaje ale finantelor publice, a declarat un putator de cuvant al ministerului german de finante.

Programul adoptat la inceputul lunii februarie de Franta si Germania prevedea deja "imbunatatirea coordonarii politicilor economice" intre tarile europene, pentru a sustine cresterea si pentru a asigura stabilitatea zonei euro.

In contextul in care investitorii sunt din ce in ce mai ingrijorati de alte tari cu situatii precare ale finantelor publice, precum Portugalia, Italia si Spania, "exista o schimbare de atitudine din partea Germaniei", a declarat Barbara Bottcher, seful departamentului de politici economice din cadrul Deutsche Bank.

Pana in prezent, Germania considera ca proiectul guvernarii economice europene era o tentativa a Frantei de a pune sub semnul intrebarii independenta Bancii Centrale Europene, influentand deciziile de politica monetara.

Acum, insa, "Grecia este un catalizator pentru formarea unei organizatii institutionale in cadrul zonei euro", a declarat economistul-sef al Natixis, Sylvain Broyer.

"Germania, ca si alte tari europene, se confrunta cu o dilema: vrea sa mentina si sa respecte Pactul de Stabilitate, dar sa evite in acelasi timp falimentul unui stat din cadrul zonei euro", a mai spus Bottcher.

"Sub presiunea evenimentelor, observam o reorientare a pozitiei germane, insa, in niciun caz, Berlinul nu are de gand sa renunte la suveranitatea nationala in ceea ce priveste politica economica", a declarat Timo Klein, economist in cadrul Global Insight.

La mijlocul acestei luni, presedintele francez Nicolas Sarkozy sustinea ca Uniunea Europeana accepta deja in unanimitatea ideea unei "guvernari economice", estimand ca aceasta este una dintre principalele lectii ale crizei. 

#criza, #economica, #europeana, #germania, #grecia, #guvernare , #Grecia