Criza elena nu va opri extinderea spre est a zonei euro

Luni, 15 Februarie 2010, ora 23:10
1474 citiri
Criza elena nu va opri extinderea spre est a zonei euro

Criza bugetara din Grecia nu va impiedica extinderea spre est a zonei euro, deoarece apartenenta la aceasta zona le permite membrilor sa evite ca probleme similare sa aiba loc in viitor, sustine analistul Peter Attard Montalto, de la biroul din Londra al Nomura, citat de Bloomberg.

Potrivit acestuia, Comisia Europeana "va continua sa perceapa zona euro drept o forta de stabilizare politica si economica pentru tarile membre, pe masura ce ies din criza".

Apartenenta la zona euro va inlatura riscurile actuale si va reduce costurile implicate de derularea afacerilor pentru tari precum Franta sau Germania, a adaugat Montalto.

Cele zece tari foste comuniste care au intrat in Uniunea Europeana din 2004 vor adopta moneda europeana, odata cu indeplinirea criteriilor privind aducerea deficitului bugetar la 3% din PIB, limitarea datoriei publice la 60% din PIB si asigurarea unei inflatii cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste media celor trei tari UE cu cea mai mica crestere a preturilor de consum.

Polonia, Cehia si Ungaria nu au tinte oficiale pentru trecerea la euro, in timp ce Estonia si-a propus sa adopte euro in 2011. Analistul Nomura se asteapta ca Letonia sa treaca la euro in 2012, Lituania in 2013, Polonia in 2014, Ungaria in 2015 si Cehia in 2017.

El nu face nicio referire la Romania, care si-a propus ca obiectiv sa adopte efectiv euro la inceputul lui 2015. 

#zona, #euro, #grecia, #criza, #bugetara , #Grecia