Criza europeana, cea mai grava dupa Al Doilea Razboi Mondial - Oficial BCE

Luni, 10 Octombrie 2011, ora 11:37
3190 citiri
Criza europeana, cea mai grava dupa Al Doilea Razboi Mondial - Oficial BCE

Membrul Bancii Centrale Europene Erkki Liikanen a avertizat, luni, in legatura cu nevoia urgenta de recapitalizare a bancilor. Acesta este singurul antidot impotriva crizei datoriilor europene, cea mai grava situatie de la incheierea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Comentariile acestuia au venit imediat dupa ce liderii Germaniei si Frantei au promis ca vor face publice, pana la finalul lunii, noi masuri de rezolvare a crizei datoriilor zonei euro. Europa suporta, in acest moment, o presiune internationala enorma, cerandu-i-se sa faca pasi radicali pentru a se evita o catastrofa globala.

"Bancile au nevoie de o capitalizare suficienta. Iar soarta statelor este dependenta de cea a bancilor", a declarat Liikanen, citat de CNBC.

Acesta a avertizat ca, daca nu va fi gestionata ca atare, criza datoriilor suverane poate declansa o noua criza a creditelor.

"Daca nu vom inchide acest cerc, vom asista la o noua criza a creditelor. Iar problema va afecta toate statele si regiunile dezvoltate - Europa, SUA, Japonia", a declarat acesta.

Capitalizarea bancara este in primul rand responsabilitatea actionarilor institutiilor financiare, insa este nevoie si de interventia statelor in sensul ca cele mai problematice banci vor avea nevoie de restructurare, a mai spus Liikanen, care este, de asemenea, guvernatorul bancii centrale finlandeze.

Bancile europene se confrunta in acest moment cu dificultati in accesarea de credite de pe piata.

"Imprumuturile pe termen lung sunt cele mai problematice, iar acest lucru se reflecta in capacitatea bancilor de a face investitii", a mai declarat Liikanen.

Dexia, prima institutie de credit care a cazut victima crizei datoriilor din zona europeana, care dureaza deja de doi ani, a consimtit luni la nationalizarea diviziei bancare din Belgia.

Pe de alta parte, Liikanen a adaugat ca bancile europene sunt mai puternic capitalizate decat in timpul crizei globale din 2008, insa pietele au cerinte mult mai mari acum, din cauza datoriilor guvernamentale masive.


Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #criza economica, #criza financiara, #criza globala, #dexia, #grecia criza, #grecia faliment, #banci criza , #Grecia