Cum privesc grecii alegerile din statul elen

Duminica, 29 Aprilie 2012, ora 17:05
1210 citiri
Cum privesc grecii alegerile din statul elen

De la batranii cu pensiile taiate pana la tinerii care nu-si gasesc de munca, grecii se pregatesc, irascibili, pentru alegeri, hotarati sa pedepseasca Noua Democratie si Pasok, partidele care conduc tara cu randul de 40 de ani.

Starea de nemultumire si nervozitate poate fi resimtita peste tot in Grecia, iar sondajele de opinie indica, cu o saptamana inainte de alegeri, ca partidele dominante nu vor obtine mai mult de 40%, potrivit unui reportaj realizat de Reuters in micul oras elen Maraton.

Georgios Pasayannis, in varsta de 73 de ani, a lucrat timp de 40 de ani la Ministerul Apararii, perioada in care a votat de fiecare data cu Noua Democratie, increzator ca formatiunea conservatoare ii poate asigura un viitor linistit.

Acum, Pasayannis spune ca nu va mai vota niciodata pentru "pungasii aia" sau pentru partenerii lor de coalitie, partidul de centru dreapta Pasok. Cele doua partide rivale si-au asumat in ultima parte a anului trecut guvernarea interimara, cu mandatul de a obtine un nou acord de finantare externa de la FMI si UE si de a restructura datoria de stat. Alegerile anticipate au fost programate pentru 6 mai.

Pensia de 1.500 euro pe luna a fostului functionar public a fost taiata cu o treime in cadrul programului de austeritate adoptat de executivul condus de tehnocratul Lucas Papademos si sustinut in parlament de cele doua partide. Venitul net ramas a fost diminuat si mai mult prin cresterea taxelor existente si aplicarea unor noi impozite.

Pensionarul vrea sa se razbune la alegerile din 6 mai

"Platim si platim, dar nu primim nimic in schimb. Ne-au furat si ne-au mintit ani de zile. Sunt o gasca de escroci", ofteaza Pasayannis.

Pensionarii din Maraton osclieaza intre soc si furie in urma taierilor, senzatie impartasita in intreaga tara.

Circa 2,8 milioane de greci, sau 30% din electoratul de 9,85 milioane de oameni, sunt persoane cu varsta peste 65 de ani. Sondajele arata ca cele doua partide dominante vor fi parasite in masa de fostii sustinatori loiali din randul pensionarilor.

Acestora li se vor alatura cei 1,4 milioane de tineri cu varste intre 18 si 29 de ani, care reprezinta 15% din electorat. Rata somajului in randul tinerilor sub 25 de ani a depasit in Grecia 50%.

"Tinerii sufera cel mai mult din cauza acestor bufoni. Daca esti tanar in Grecia, nu ai de munca, nu ai speranta, nu ai nimic", spune Vicki Karabela, 24 de ani, functionara la posta din Maraton, unul dintre putinii tineri din oras cu loc de munca.

Sondajele arata ca principalii castigatori vor fi micile partide care se opun masurilor dure de austeritate impuse de UE si FMI. Noua Democratie si Pasok au castigat, cumulat, 77% din voturi la alegerile din 2009, insa se estimeaza ca vor cadea sub 40% pe 6 mai.

Desi furia si deziluzia celor doua categorii sociale este similara, intentiile de vot sunt diferite. Batranii vor ramane la aceeasi doctrina, insa vor vota cu partidele mai mici, in timp ce intentiile tinerilor sunt foarte greu de anticipat, spun sondajele.

Nici Antonis Papas, 58 de ani, nu va mai vota cu unul dintre cele doua partide. Pensionarul traieste de pe urma unui chiosc amplasat pe strada principala din Maraton si, de cand cu criza, are foarte mult timp liber, noteaza Reuters. Papas vinde bauturi, dulciuri, ziare, reviste si tutun.

El se considera norocos daca vinde de 10-20 de euro intr-o zi, suma din care maximum o treime reprezinta profit. Acum trei ani, Papas spune ca avea vanzari de pana la 200 de euro pe zi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sondaj alegeri Grecia, #alegeri grecia, #votanti alegeri Grecia , #Grecia