Cum s-ar putea schimba soarta Greciei, de duminica

Vineri, 18 Septembrie 2015, ora 12:42
2603 citiri
Cum s-ar putea schimba soarta Greciei, de duminica
Foto: Wikimedia

Campania electorala pentru noua runda de alegeri anticipate din Grecia pare sa nu ofere niciun indiciu in privinta taberei castigatoare.

Pentru scrutinul de duminica, 20 septembrie, fostul premier Tsipars are un avantaj minim care nu ii ofera siguranta revenirii in functie.

Scena politica elena arata ingrijorator de fragmentata, iar analistii se intreaba daca nu cumva acest lucru va genera o criza politica de proportii cu repercursiuni asupra celui de-al treilea program de asistenta financiara acordat tarii, relateaza agentia Bloomberg.

Se cere viteza

In poll-position se afla partidul Syriza, condus de Alexis Tsipras, si Noua Democratie, partidul conservator al lui Evangelos Meimarakis, dar cu greu unul dintre acestea ar putea fi desemnat de pe acum drept castigator al alegerilor.

Discutiile pentru formarea unui nou guvern sunt in masura sa puna in pericol implementarea reformelor cerute de creditorii europeni, blocand inca o data noua sursa de finantare gasita de greci.

"Dupa alegeri, Grecia rebuie sa se miste repede. Un progres rapid este esential pentru restabilirea increderii investitorilor in liderii politici de la Atena.

Au nevoie de acest lucru pentru a readuce capitalul in tara", considera Holger Schmieding, economist sef al bancii Berenberg din Londra.

Un recent sondaj efectuat in randul alegatorilor eleni arata ca 5,5% dintre acestia sunt in continuare indecisi, in timp ce batalia se da intre Syriza si Noua Democratie, ambele situate in jurul a 28% din preferintele alegatorilor.

Scenariul bun

O coalitie condusa de unul din cele doua partide pro-europene ar putea fi cel mai bun scenariu pentru Grecia in acest moment, dupa cum crede Michael Michaelides, analist al RBS Londra.

Aceasta constructie politica ar determina si modul in care noul guvern va recurge la implementarea reformelor atasate imprumutului de 86 de miliarde de euro pus la dispozitia Greciei de CE.

Balbele efectuate de Tsipras in timpul mandatului anterior l-au lasat pe liderul Syriza fara o majoritate parlamentara, dar fostul premier exclude din start o alianta post-electorala cu Noua Democratie cautand in schimb parteneri de coalitie in radul Grecilor Independenti, o grupare anti-austeritate.

Alexis Tsipras nu a inchis insa orice punte de negociere cu alti parteneri politici, la ultima dezbatere televizata lasand sa se inteleaga ca printre aliatii sai s-ar putea numara si partidele River si PASOK.

De altfel, sondajele arata ca Partidul Grecilor Independenti, fosti parteneri in guvernul Tsipras, ar putea sa nu mai prinda loc in noua formula parlamentara de dupa alegeri.

Conform sistemului electoral din Grecia, castigatorului alegerilor primeste un bonus de 50 de locuri in Parlamentul de 300 de alesi.

In aceste conditii, pragul minim de 30% garanteaza formarea unui guvern de coalitie cu unul sau doi aliati mai mici, in timp ce un rezultat mai slab al castigatorului forteaza o alianta mai larga pentru accederea la putere.

Chiar daca Syriza a reusit sa ajunga la un compromis cu creditorii prin eliminarea taberei anti-austeritate din interiorul partidului, unii analisti dau sanse mai bune Greciei sub un guvern conservator.

"Cel mai bun scenariu pentru aceste alegeri ar fi victoria Partidului Noua Democratiei si formarea unui guvern cu alti parteneri politici moderati", crede Lefteris Farmakis, analist al Nomura International.

Noua Democratie este unul din partidele care a asigurat alternanta la putere in Grecia in ultimii 40 de ani, liderii gruparii mentionand ca isi doresc o coalitie guvernamentala cu toti factorii pro-europeni de pe scena politica, inclusiv Syriza.

In mod ironic, Tsipras este din nou locomotiva partidului de extrema stanga Syriza, dupa ce rasturnarile de situatie din timpul mandatului sau l-au plasat cand in tabara anti-euro, cand in cea pro-europeana.

Pentru multi dintre greci, in ciuda frecventelor schimbari de directie a politicii guvernului din ultimele 7 luni, Tsipras ramane un garant al noului acord semnat in august intre Grecia si Comisia Europeana.

Scenariul pesimist

Michaelides crede ca cea mai rea solutie ar consta in alegerea unui guvern Syriza fara sprijinul River si PASOK, dar intr-o coalitie cu Grecii Independenti.

In acest caz, ciocnirile in interiorul actului guvernamental pe tema reformelor si a doctrinei anti-austeritate a aliatilor lui Tsipras ar fi la ordinea zilei.

Farmakis, analistul Nomura International, este speriat, in schimb, de o varianta in care ambele partide care conduc in preferintele alegatorilor eleni ar obtine un scor redus la urne, iar fragmentarea politica a parlamentului ar face imposibila instalarea rapida a unui guvern.

Din scurt

Grecii au nevoie, intr-adevar, de lideri capabili sa ia decizii intr-un timp foarte scurt. Faptul ca 5 grupari politice angrenate in campania electorala si-au reafirmat sprijinul pentru acordul semnat cu creditorii este incurajator, dar ar putea sa nu fie de ajuns.

Grecia ar putea fi in pozitia de a primi aproximativ 50 de miliarde de euro pana la sfarsitul lunii octombrie, bani care vor trebui folositi pentru recapitalizarea bancilor elene, plata unor datorii ale statului si rascumpararea unor obligatiuni.

In schimb, lipsa de expertiza a membrilor Syriza si rezistenta unora dintre liderii partidului in fata propunerilor facute de creditori ridica semne de intrebare asupra capacitatii lui Tsipras de a forma un guvern cu ministrii apti sa ia decizii rapide.

"Europa a acordat Greciei o ultima sansa de a se salva. Daca Atena nu reuseste sa se agate de acest lucru, nu vor mai veni alte fonduri, iar Grexit va fi iarasi un subiect la ordinea zilei pana la sfarsitul acestui an", sustine Michael Michaelides.

Cel mai urat scenariu

Ingrijorarile nu se opresc insa aici. Cea mai urata poveste care ar putea iesi din aceste alegeri anticipate se refera fie la o alianta Syriza cu Partidul Unitatii Populare, format din rebelii ex-Syriza care s-au opus semnarii acordului cu creditorii, fie o asccensiune a extremistilor anti-europeni.

Potrivit sondajelor, atat formatiunea de extrema dreapta Golden Dawn, cat si Partidul Comunist din Grecia au sanse sa ocupe pozitia a treia, respectiv a patra in urma alegerilor de duminica.

"Ar fi un adevarat dezastru sa vedem Golden Dawn si alte partide anti-europene obtinand un scor mare in aceste alegeri. Este doar o varianta improbabila, insa", sustine Lefteris Farmakis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza datorii grecia, #alegeri anticipate Grecia, #Grexit, #acord creditori Grecia , #Grecia