Cursa pentru construirea unui petroduct transbalcanic

Miercuri, 10 Ianuarie 2007, ora 10:09
1155 citiri

In Balcani are loc o cursa pentru construirea unui petroduct care sa ocoleasca stramtorile turce. Unul din traseele propuse ar porni din Bulgaria spre Albania, un al doilea ar lega Bulgaria de Grecia si un al treilea, mai lung, ar uni Romania de Italia. Barry Wood scrie despre competitia pentru construirea conductei de export a petrolului care va strabate Europa de sud-est.

Aglomeratele stramtori din Turcia nu pot primi mai multe tancuri petroliere. In conditiile preturilor mari si ale cresterii exporturilor petroliere din Kazahstan, sustinatorii conductelor alternative se zbat sa-si asigure un avantaj.

Ted Ferguson conduce consortiul care va construi traseul AMBO (Albania-Macedonia-Bularia-Oil) de 850 de km, din vestul Bulgariei in Albania. El spune: "Avem, as spune, sase pana la 18 luni pentru a pune lucrurile laolalta si a incepe constructia".

Bancherul in domeniul investitiilor din New York, Richard Ennis promoveaza ruta concurenta romaneasca, Pan European Oil Pipeline (PEOP), care ar strabate 1.300 km din vestul Romaniei, prin Serbia, Croatia si Slovacia pana in Italia. Ar costa mai mult decat proiectul AMBO, dar ar transporta de doua ori mai mult petrol.

Ennis recunoaste ca poate fi construit un singur petroduct. "Conducta care va fi prima construita va castiga. Si desi s-ar putea ca unele alternative sa fie inferioare PEOP, daca vor fi construite inaintea acesteia, vor fi castigatoare".

Gligor Toskovic, ministrul Macedoniei pentru investitii straine si fosta oficialitate AMBO, este increzator ca AMBO va iesi castigator. Lipseste doar, spune el, angajamentul financiar al unei companii petroliere. "Toate propunerile prin Bosfor necesita o companie petroliera. Nici unul din proiecte nu dispune inca de una, in pofida a ceea ce ar putea spune unele media. Noi vom fi primii".

Dar o a treia ruta, mai ieftina si mai scurta, din Bulgaria in Grecia, s-ar putea afla cel mai aproape de asigurarea unui sprijin financiar. Aceasta conducta de 280 km este sustinuta de Grecia si Rusia, care prin intermediul Gazprom va detine 51% din proiect.

Ministrul de externe al Bulgariei, Ivailo Kalfin spune ca sunt necesare atat conducta spre Grecia, cat si cea spre Albania. "Eu cred ca ambele conducte sunt absolut realizabile. Ele sunt foarte importante pentru Bulgaria. Bulgaria lucreaza din greu pentru a le realiza".

Fostul director al unei companii petroliere, Frank Verrastro spune ca conductele in sine sunt rareori profitabile. De aceea, spune el, este dificil sa le construim, in special cand tranziteaza mai mult de o tara. "Pe masura implicarii mai multor actionari si mai multor tari, dificultatea realizarii proiectului si timpul necesar acesteia cresc exponential".

Cel putin unul din petroductele concurente va fi probabil construit. Dar castigatorul cursei este inca indoielnic.

Bloombiz
(Sursa: Rador)