Cutia Pandorei a fost deschisa. Vezi de ce ne apropiem de COLAPS

Duminica, 03 Iulie 2011, ora 16:01
2962 citiri
Cutia Pandorei a fost deschisa. Vezi de ce ne apropiem de COLAPS

Asistam la reversul a trei tranduri majore: globalizare, "financiarizare" si legitimizare. Fara cele trei, lumea asa cum o cunoastem se va sfarsi.

Cele trei fenomene, care acum sunt in "marsarier", erau principalele aspecte pe care se baza progresul omenirii.

Economia globala, asadar globalizarea, si "surorile" sale, "financiarizarea" si legitimizarea, depind de proliferarea institutiilor centralizate.

Acestea includ guvernele nationale, organizatiile internationale (cum ar fi Fondul Monetar International), bancile centrale, mass-media si diversele agentii globale care au rolul de a transmite informatii corecte si neutre. 

Dintre cele din urma fac parte Comisia de Titluri si Comert din SUA si agentiile omoloage din alte blocuri de schimb. 

De departe, cele mai importante experimente in legitimizare din ultimii 20 de ani sunt Uniunea Europeana si moneda unica, euro, si partidul unic chinez. 

Acestea combinau o economie comandata cu un model de conducere cvasi-liberalizat. Spre exemplu, capitalismul cu caracteristici chinezesti. 

Vortexul insolventei care inghite Europa roade rapid din legitimitatea euro si a intitutiilor UE care au ca scop controlarea sectorului financiar. 

Pe masura ce legitimitatea acestor agentii erodeaza, procesul de descompunere se raspandeste in institutiile politice care si-au predat legitimitatea in mainile birocratilor si a bancilor centrale. 

In ceea ce priveste moneda euro si marele experiment de integrare a UE, putem cita inimitabila declaratie a lui George W. Bush: "fraierul se duce la vale". 

Prabusirea ipotecilor subprime ne ofera idee despre ce se va intampla cu viitorul Europei. 

Grecia si familiile insolvente

In varful bulei creditelor si pietei imobiliare, o familie a imprumutat 500.000 de dolari cu o dobanda incredibil de mica si fara garantii, fara analiza venitului si un istoric al creditarii. 

Felicitari lor. Sunt proprietari de casa!

Dar, bineinteles, fericitul cuplu speculativ nu detine nimic mai mult decat o sansa ca valoarea achizitiei lor sa creasca in viitior. 

Nu aveau o garantie a actiunilor, ca si creditorul, de altfel. Creditorul nu poseda decat promisiunea "proprietarilor" de a-si plati ratele. 

Acea promisiune era bazata pe o propunere nesigura: ca "proprietarii" vor plati 1.000 de dolari pe luna, suma care reprezezenta doar dobanda, dupa care vor incepe sa plateasca adevaratul cost al locuinteu, de 3.200 de dolari pe luna.

Creditorul vindea apoi aceasta promisiune pe un profit sanatos catre Wall Street, impachetat astfel incat sa promita o investitie sigura (cu ratinng AAA) cu profituri usiare care intrau in buzunarele investitorilor increzatori din toata lumea. 

Acest lant de tranzactii statea la baza globalizarii si "financiarizarii". 

Legitimitatea institutionala, financiarizarea si globalizarea sunt cele trei elemente esentiale ale acestui lant de tranzactii.

Cumparatorii creduli ale acestor instrumente aveau incredere in agentiile de rating, in Wall Street si, implicit, in agentiile de monitorizare ale Guvernului SUA. Credeau ca acestea vor acoperi riscurile ingropate in aceste instrumente. 

Toate trei i-au dezamagit pe investitori. 

Oricine detine un dram de scepticism si bun simt s-ar fi indoit de fundatia acestui sistem piramidal, promisiunea unor oameni simpli de a-si plati ratele. 

Daca consideram ca familia descrisa mai devreme este Grecia, ajungem sa intelegem faptul ca planul de austeritate nu va avea niciun efect. Intelegem, de asemenea, si restul acestei sarade. 

Familia respectiva a declarat un venit de 8.000 de dolari pe luna, dar venitul real era de 2.000. Acum, banca cere ca aceasta sa stranga cureaua pentru a veni cu 3.200 de dolari pe luna. 

Ups. Exista o mica discrepanta intre realitate si asteptarile creditorilor. Eliminand toate cheltuielile care nu sunt de baza, familia poate pladi doar 1.200 de dolari pe luna. 

Pe deasupra, casa valoreaza doar 250.000 de dolari acum. 

In loc sa subscrie ipoteca ca fiind "defectuoasa" si sa suporte pierderea, bancile au inventat o schema: "OK, platiti 1.500 de dolari pe luna si noi va vom rostogoli vechiul imprumut in unul nou cu conditii mai lejere". 

Banca incearca sa obtina imposibilul: sa transforme un debitor insolvent si un creditor la fel de insolvent sa para solventi. 

Debitorii nu au niciun interes sa intra in acest joc, pentru ca nu au nimic de castigat din schema de austeritate extrema, ci doar de pierdut. 

Inca odata, daca vedem Grecia ca fiind acel debitor nefericit, intelegem lipsa de speranta a crizei creditelor din Zona Euro. 

Austeritatea nu va functiona pentru ca nu ofera nimic debitorilor insolventi si nu completeaza nici gaurile din buzunarele creditorilor. 

Datoriile nu vor putea fi platite niciodata, deoarece nici macar austeritatea extrema nu poate sa-i permita debitorului sa acopere uriasa datorie. 

Acest artificiu nu face decat sa erodeze definitiv economia reala si stabilitatea debitorilor. 

Jocul de-a rostogolirea a datoriei intr-un nou imprumut nu il va face ce debitor mai solvent. "Planul de austeritate" este in estenta un siretlic de relatii publice, "extinde si prefa-te", asadar o sarada. 

Realitatea a provocat un revers glacial al globalizarii din financiarizarii. 

Curgerea libera a calitalului peste granite este esenta globalizarii. Iar riscurile reprezentate intr-un mod stabil si corect erau esenta financiarizarii. 

Pe masura ce structurile financiare si politice ale Europei se derama, increderea in aceste institutii, care promiteau prosperitate pentru toti prin intermediul globalizarii si financiarizarii, se darama de asemenea si se va spulbera. 

Disparitia legitimizarii, financiarizarii si globalizarii reprezinta deschiderea Cutiei Pandorei, cei trei "monstri" prinzand puteri pe zi ce trece. 

Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
#colaps, #credit, #criza, #criza globala, #criza grecia, #euro, #grecia, #insolventa, #plan austeritate , #Grecia