Cutia Pandorei, deschisa de referendumul lui Papandreou? Grecia "se joaca" cu soarta euro

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 18:02
3089 citiri
Cutia Pandorei, deschisa de referendumul lui Papandreou? Grecia "se joaca" cu soarta euro

Referendumul pe care Grecia doreste sa-l organizeze pune la grea incercare Germania si ameninta stabilitatea zonei euro. "Daca Germania forteaza mana Greciei si Grecia iese din Euro, Germania va avea de suferit. Toti cei care vor fi in zona euro vor avea de suferit fiindca o singura secesiune deschide cutia Pandorei", a declarat Niels Schnecker pentru Business24.

Consultantul financiar este sceptic in ceea ce priveste o posibila destramare a zonei euro.

"Daca am transforma ceea ce se intampla acum intre Grecia si Germania intr-un desen animat, Grecia ar fi acel caine Muttley din desenele despre curse. In alte cuvinte, Grecia isi rade in pumn de Germania in momentul de fata.

De buna voie si nesilita de nimeni, Grecia nu va iesi din zona euro fiindca nu are niciun motiv in conditiile in care mananca o paine buna de la euro si va continua sa manance. Conditiile pe care le pun in fata cei cu tratatul de imprumut sunt conditii dure, dar si acestea pot fi jucate", a declarat Niels Schnecker pentru Business24.

In opinia acestuia, Germania este cea care se afla la ananghie, situandu-se intr-o pozitie extrem de dificila.

"Daca Germania forteaza mana Greciei si Grecia iese din Euro, Germania va avea de suferit. Toti cei care vor fi in zona euro vor avea de suferit fiindca o singura secesiune deschide cutia Pandorei.

De asemenea, existenta Greciei in zona euro iarasi nu functioneaza bine si creeaza probleme Germaniei, in special cancelarului german, Angela Merkel, fiindca neamtul trebuie sa stea cu mana in buzunar si sa plateasca greierul, care pana acum a cantat la vioara", spune acesta.

Potrivit consultantului, autoritatile elene vor organiza pe de o parte o campanie in care va explica populatiei care-i adevarata problema, in timp ce Germania, pe de alta parte, va face presiuni mari astfel incat pe biletul de referendum sa existe o singura intrebare: "vreti sa iesiti din zona euro".

In aceste conditii, Niels Schnecker este de parere ca raspunsul populatiei elene va fi, in mod garantat, nu.

"Motivul pentru care Papandreou s-a pus in postura acestui referendum a fost fiindca risca un vot de neincredere. Punand acest referendum in fata, partenerii lui de coalitie nu vor vota impotriva lui si atunci el va trece", a mai precizat acesta.

Pe de alta parte, viitorul ministru de Finante intr-o posibila guvernare USL, Claudiu Doltu, considera ca cel mai rau scenariu pe care referendumul din Grecia il poate crea il reprezinta accentuarea puternica a lipsei de credibilitate a Greciei si, ulterior, izbucnirea unei crize severe in sistemele bancare europene.

In opinia acestuia, Guvernul de la Atena simte nevoia consultarii propriilor cetateni, in conditiile in care asemenea decizii nu pot fi impuse doar de vointa unui Guvern temporar aflat in functie.

"Acest referendum nu este o incercare a Greciei de a se eschiva de la propriile obligatii, de a scapa de masurile de austeritate impuse de UE.

"Grecia a fost permanent alaturi de partenerii europeni care au reusit sa gaseasca o solutie de compromise pe care toata lumea o stie dupa ultimul summit european. Guvernul de la Atena incearca sa castige sustinerea poporului care va trebui pe viitor sa inceapa sa dea dovada de schimbari de comportament.

Va fi o decizie a populatiei, iar autoritatile care inteleg foarte bine situatia vor trebui sa gaseasca o solutie astfel incat sa-si asume ceea ce au de facut", a declarat Claudiu Doltu pentru Business24.

Cu toate acestea, europarlamentarul Iuliu Winkler spune ca posibila destramare a zonei euro este subiectul care nu va iesi din discutie in urmatorii 2-3 ani, intrucat exista multe pericole care pandesc regiunea.

Acesta pune insa la indoiala constitutionalitatea referendumului elen si sublinieaza faptul ca aceasta miscare este, de fapt, o decizie politica pe care premierul grec a facut-o in incercarea de a-si salva Guvernul.

"Pe de alta parte e vorba si de sinceritatea politicienilor. In ultimii 15-20 de ani, in Grecia, politicienii au facut promisiuni care nu pot fi sustinute.

Sinceritatea politicienilor in Grecia nu exista. In Grecia s-a mintit.

Multe din statele UE sunt intr-o situatie asemanatoare cu cea a Greciei fara ca ea sa fie declarata sau fara ca ea sa fi dus la consecinte atat de dezastruoase ca in cazul statului elen", a declarat Iuliu Winkler pentru Business24.

In opinia acestuia, prin referendum, Grecia incearca sa imparta responsabilitatea cu populatia pentru masurile dure pe care este nevoita sa le adopte. Acest referendum vine insa ca o veste proasta pentru Europa.

"Statul elen nu poate scapa de masurile de austeritate impuse de UE, dar si de situatia reala in care se afla. Grecia poate doar sa amane austeritatea, poate sa recurga la paleative, insa populatia Greciei nu va scapa de perioada grea care urmeaza, dupa cum nici ceilalti europeni nu pot scapa de masurile pe care trebuie sa le ia majoritatea statelor.

Nu cred ca este de competenta populatiei sa aleaga intre drahma sau euro. Nu cred ca la un referendum trebuie decise astfel de lucruri", a mai subliniat europarlamentarul.

Euro, o moneda artificiala?

"Problema este siguranta si coeziunea sistemului euro, care a dovedit inca o data ca este o moneda artificiala, care nu are multe baze economice. Daca iesea Grecia din euro atunci incepea intregul esafodaj al UE, daca mai adaugam si amenintarea cu referendumul Angliei. Se deschidea cutia Pandorei" , este de parere consultantul Niels Schnecker.

Pe de alta parte, Iuliu Winkler spune ca de vina pentru situatia actuala din UE sunt deciziile politice proaste si cheltuielile nesustenabile si nu moneda euro.

In opinia acestuia, toate statele membre au beneficiat de avantajele monedei euro.

"UE trebuie sa-si consolideze zona euro si trebuie sa scape de tentatia protectionismului intern si a populismului. UE trebuie sa-si mentina planurile pentru Grecia. Daca nu le va mentine pe cele pentru Grecia nu va putea vorbi despre niciun fel de alte planuri pentru Spania sau Italia", a precizat europarlamentarul.

Contrar celor doi, Claudiu Doltu este de parere ca statul elen reprezinta o adevarata problema, un caz special pentru UE din cauza ineditului situatiei.

"Nimeni nu si-a imaginat pana la acest moment ca datoriile guvernelor pot sa genereze atat de multe turbulente si incertitudine. S-au gasit solutii de compromis, dar suficient de solide incat sa dea mai multa credibilitate momentului", a precizat acesta.

#referendum Grecia, #referendum Papandreou, #masuri austeritate grecia, #reactii germania referendum grecia, #criza zona euro, #destramare zona euro , #Grecia