Daca va solicita ajutorul, Grecia ar putea primi pana la 30 mld euro

Luni, 15 Martie 2010, ora 13:57
1311 citiri
Daca va solicita ajutorul, Grecia ar putea primi pana la 30 mld euro

Ministrii de finante din zona euro urmeaza sa planifice, cu ocazia sedintei Eurogroup de luni, ultimele detalii ale mecanismului de sustinere financiara a Greciei, pentru a fi gata sa actioneze prompt in cazul in care Grecia va cere ajutor, relateaza Les Echos, citat de NewsIn.

Ministrii din zona euro urmeaza sa adopte in sedinta de luni conditiile unui ajutor pentru Grecia, fara sa publice detaliile.

"Ajutoarele vor fi acordate in cazul in care va fi necesar si daca Grecia le va solicita, momentan nefiind cazul", a explicat unul dintre negociatori, care a adaugat ca ministrii nu vor stabili deocamdata nivelul ajutoarelor.

Unii analisti sustin ca pachetul s-ar putea ridica la 20-30 miliarde euro, suma care va depinde de situatie si de cerintele Atenei.

Pentru a finaliza planurile de ajutor, cei 16 ministrii de finante din zona euro vor avea la dispozitie un raport intocmit de comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, care va prezenta toate scenariile posibile pentru a permite Greciei sa se refinanteze, in cazul in care va fi necesar, la conditii mai avantajoase decat cele din piete.

Ajutoarele, care au inceput sa fie discutate pe 11 februarie, dupa ce liderii europeni au promis Greciei sustinere prin masuri financiare coordonate, trebuie sa respecte principiile ce stau la baza Uniunii Europene, iar deblocarea lor urmeaza sa fie strict conditionata.

Documentul Comisiei Europene va cuprinde, potrivit unor surse, doua optiuni principale. Prima ar fi o facilitate de imprumut finantata de tarile zonei euro sau de toate tarile Uniunii Europene si garantata de Comisia Europeana. Franta si Germania ar urma sa aiba o contributie majora, desi unele tari cer o actiune europeana coordonata.

Cealalta optiune se refera la o emisiune de obligatiuni la nivelul UE cu garantii din partea statelor. Chiar daca al doilea scenariu pare sa fie preferat de Bruxelles, va fi mai dificil si va avea nevoie de mai mult timp pentru a fi implementat. Potrivit surselor, orice emisiune de bonduri in numele UE trebuie mai intai aprobata de toate cele 27 de state membre.

#euro, #financiar, #grecia, #ministrii, #sprijin, #zona , #Grecia