De ce nu pot europenii sa renunte la Grecia?

Miercuri, 22 Februarie 2012, ora 09:02
1341 citiri
De ce nu pot europenii sa renunte la Grecia?

Mai mult de 12 ore au discutat liderii europeni inainte de a anunta noul pachet financiar destinat Greciei, in valoare de 130 de miliarde de euro. La randul lor, bancile au acceptat sa taie mai mult de jumatate din datoria incercatului stat, reprezentand practic peste 107 de miliarde de euro.

Foarte multi bani investiti in salvarea unei tari pe care cei mai multi analisti o vad oricum in afara zonei euro, mai devreme sau mai tarziu, si chiar in faliment.

Pentru orice european pare incredibil sa se investeasca atat de mult sa salvezi o tara al carei PIB este de doar 250 de miliarde, o pondere redusa in cadrul Uniunii Europene. Insa nu exista alternativa pentru Grecia, este de parere analistul Ionel Blanculescu, care trebuia sa fie salvata prin orice de la faliment.

"Pe Grecia s-a pariat foarte mult de multi ani. Aceste pariuri, care sunt de exemplu instrumente derivate, se realizeaza pe niste platforme de tranzactionare internationale. In momentul in care se oficializeaza incapacitatea de plata, apare un declansator al acestor tranzactii internationale, care duce la pierderi de mii de miliarde de euro la nivelul Uniuni Europene", a spus analistul.

Pierderi pentru banci, fonduri de investitii, asigurari, pentru toti cei care de-a lungul timpului au pariat pe astfel de instrumente, a adaugat Ionel Blaculescu.

Fiind vorba de multi bani, dar si de o monitorizare mai eficienta din partea organismelor internationale, noul acord ar trebui sa aiba efecte de durata.

Citeste mai multe despre De ce nu pot europenii sa renunte la Grecia? pe Ziare.com

#faliment grecia, #pachet salvare grecia, #ajutor financiar grecia , #Grecia