De ce nu va functiona planul de salvare al Europei? Pentru ca este "Made in USA"

Marti, 27 Septembrie 2011, ora 11:49
3189 citiri
De ce nu va functiona planul de salvare al Europei? Pentru ca este "Made in USA"

Guvernele europene bogate, cum ar fi cel german, sunt incapabile sa-si convinga electoratul de necesitatea cresterii pachetelor de salvare a Greciei si a bancilor. Mai mult, vehiculul menit sa rezolve dificultatile financiare ale zonei euro, Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF), este, in mod evident, o "marca inregistrata" a Statelor Unite, dupa cum considera Stephen Lewis, economistul sef al Monument Securities.

"EFSF ar trebui sa se extinda masiv cu ajutorul contributiilor venite din partea statelor membre, lucru pentru care este imposibil sa obtii sustinerea parlamentara. In acest context, EFSF trebuie sa recurga la diverse modalitati de influenta", mai spune Lewis, citat de CNBC.

Oficialii UE iau in calcul asigurarea capitalului unui nou vehicul special, care ar trebui sa emita obligatiuni si sa cumpere din datoriile suverane ale zonei euro.

Acesti bani ar trebui sa vina de la EFSF, ceea ce inseamna ca Fondul European de Stabilitate Financiara va avea nevoie de sprijin financiar suplimentar in urmatoarea perioada.

Surse din piata au declarat pentru CNBC ca planurile de sprijin ale EFSF sunt deja intr-un stadiu avansat.

Este posibil ca aceste planuri sa fie dezbatute in zilele care urmeaza. Insa, Lewis este ingrijorat in legatura cu ramificatiile legale ale imprumuturilor acordate EFSF de catre Banca Centrala Europeana (BCE), cu scopul de a se sari peste acordul electoratului si a guvernelor nationale.

"Sa credem ca aceste probleme vor fi rezolvate pana la intalnirea G20 de la Cannes este, cel putin, extrem de opimist", mai crede economistul. "Pana cand se va cadea de acord pe acest subiect, planul va fi depasit de evenimentele curente".

Prea putin, prea tarziu

"Chiar daca ratificarea pachetului este finalizata, acesta va fi vazut ca fiind "prea putin, prea tarziu"", mai crede Lewis.

Oficialii Statelor Unite au devenit foarte frustrati din cauza tergiversarii problemei datoriilor europene, insa economistul Monument Securities crede ca acest lucru se datoreaza lipsei de intelegere a practicilor legislative din UE.

"Neintelegerea se datoreaza faptului ca americanii nu recunosc limitele legislatiilor europene si ca subestimeaza, in mod constant, amenintarea euro asupra stabilitatii globale", mai spune Lewis.

"Chiar si acum, acestia par a crede ca o sustinere mai mare acordata sistemului financiar bazat pe moneda euro va rezolva problemele severe ale zonei". 

Insa, un fond limitat, oricat de mare ar fi, nu va opri producerea unei catastrofe. Lewis crede ca singura solutie reala este una europeana, si nu americana.

"Moneda euro va putea fi dezamorsata doar daca statele membre sunt dispuse sa-si acorde una alteia un suport fiscal nelimitat", mai spune Lewis.

Insa, acest scenariu este foarte controversat, fiind vazut de multi ca o cale ocolitoare spre o uniune fiscala.

"Politicienii americani, care trambiteaza pe tema sustinerii drepturilor democratice in alte parti ale lumii, s-ar putea trezi ca trebuie sa faca o exceptie in cazul zonei euro, daca vor sa pastreze aici o aparenta ordine", conchide Lewis.




 



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #criza economica, #criza grecia, #griza mondiala, #criza financiara, #datorie suverana, #datorie publica, #efsf , #Grecia