Deficitul de finantare al Greciei poate fi rezolvat in doua moduri

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 08:09
1156 citiri
Deficitul de finantare al Greciei poate fi rezolvat in doua moduri

Posibilul deficit de finantare al Greciei din urmatorii ani poate fi rezolvat in doua moduri: printr-o noua restructurare a datoriei sau prin emiterea suplimetara de titluri pe termen scurt.

Cele doua masuri au fost mentionate intr-un document apartinand adjunctului ministrului elen de finante, Christos Staikouras, transmite Agerpres.

Guvernul de la Atena a recunoscut ca nu a reusit sa indeplineasca obiectivele asumate in schimbul ajutorului international, iar oficialii UE au speculat ca Grecia ar putea avea nevoie de o noua restructurare a datoriei.

Grecia s-ar putea confrunta cu un deficit de finantare, a avertizat oficialul grec, daca deficitul bugetar sau veniturole din privatizare nu corespund tintelor stabilite in schimbul celui de-al doilea pachet de asistenta financiara.

Oficialul elen a adaugat ca o solutie pentru acoperirea deficitului de finantare ar fi extinderea scadentei datoriei elene detinuta de BCE.

"Pentru acoperirea deficitului de finantare si tinand cont ca eurosistemul detine 28 miliarde de euro din bondurile elene cu scadenta in 2013-2016, posibilitatea rostogolirii datoriilor va fi examinata", sustine Staikouras.

Raportul final al reprezentantilor UE, BCE si FMI va fi intarziat din octombrie pana in noiembrie, dupa alegerile pentru desemnarea noului presedinte al SUA, pentru a se evita eventuale turbulente de pe pietele globale, a anuntat Reuters.

Misiunea reprezentantilor FMI, UE si BCE vrea sa ajute guvernul grec sa finalizeze un nou pachet de masuri care sa genereze economii bugetare de peste 11,5 miliarde de euro, o conditie necesara pentru deblocarea unei noi transe din programul de ajutor.

Daca va obtine un raport pozitiv din partea creditorilor internationali, premierul elen Antonis Samaras intentioneaza sa ceara un ragaz suplimentar de doi ani pentru a indeplini obiectivele de reducere a deficitului public solicitate de creditorii internationali in schimbul planului de ajutor in valoare de 130 miliarde de euro acordat in luna martie.

#Grecia deficit bugetar, #Grecia restructurare datorie, #Grecia deficit finantare, #Grecia acord FMI , #Grecia