Der Spiegel: Bogatii Greciei raman privilegiatii statului, in ciuda crizei

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 15:40
1056 citiri
Der Spiegel: Bogatii Greciei raman privilegiatii statului, in ciuda crizei

Cei mai bogati greci par sa fi nu fi observat criza inca, tinand cont ca foarte multi nu sunt inca impozitati deloc, iar o parte din cei care sunt, prefera sa nu se achite de obligatiile pe care le au fata de stat.

Astfel, acestia nu par sa fie implicati in lupta pe care tara o duce pentru echilibrarea bugetului sau sa fie afectati de masurile de austeritate pe care le suporta majoritatea grecilor, arata o analiza Der Spiegel citata de Agerpres.

"Grecia este o tara saraca cu oameni foarte bogati", a afirmat recent ministrul de finante, Yannis Stournaras. Iar filantropia, desi este un cuvant grecesc, nu e larg raspandita. Membrii din patura superioara a tarii continua sa exploateze toate lacunele pe care le ofera guvernul. Desi anunta de un an ca este "pe cale sa incheie un tratat cu Elvetia", cu scopul de a pune capat evaziunii fiscale, documentul nu a fost inca semnat.

In plus, nu-si mai poate plati facturile si datoreaza unor companii din sectorul privat circa noua miliarde de euro, chiar si dupa trei ani de criza, statul continua sa scuteasca companiile comerciale de transport maritim, care alcatuiesc sectorul industrial cel mai de succes, de toate taxele.

Aceasta scutire pentru bogati pune mai mult decat o povara pe umerii saracilor. Directia Generala Concurenta a UE a identificat recent 57 diferite scutiri de taxe doar pentru armatorii greci si, nedumerita, a trimis o scrisoare guvernului de la Atena.

Navele grecesti detin 20% din transportul maritim de marfuri mondial, desi, de obicei, navigheaza sub pavilionul altor tari. Ca atare, cea mai mare flota comerciala din lume nu contribuie cu aproape nimic la performanta economica a Greciei, iar veniturile din transport nu sunt impozitate.

De fapt, companiile de transport nu trebuie nici macar sa plateasca impozite pentru diviziile care nu au nimic de-a face cu transportul de marfuri pe mari.

In timp ce Grecia are o datorie publica de aproximativ 301 miliarde de euro, cetatenii sai au active private in valoare de aproape doua ori mai mult. Potrivit Autoritatii Elene de Statistica (ELSTAT), 20% dintre cei mai bogati castiga de sase ori mai mult decat 20% dintre cei mai saraci.

#bogati Grecia, #evaziune fiscala grecia, #austeritate grecia, #criza economica grecia , #Grecia