Discutii "pe muchie de cutit" la Atena intre guvern, liderii politici si institutiile internationale

Duminica, 05 Februarie 2012, ora 17:32
1119 citiri
Discutii "pe muchie de cutit" la Atena intre guvern, liderii politici si institutiile internationale

Discutiile tensionate de la Atena privind noul acord de finantare externa, reformele fiscale si structurale necesare si restructurarea datoriei de stat continua duminica "pe muchie de cutit", oficialii guvernului elen avertizand ca negocierile trebuie sa ajunga de urgenta la o concluzie.

"Distanta dintre succes si esec, care ar putea fi cauzat de ghinion sau de neintelegere, este foarte redusa. Suntem pe muchie de cutit", a declarat sambata la Atena ministrul elen al Finantelor, Evangelos Venizelos, dupa o noua runda de consultari cu minittrii Finantelor din zona euro, potrivit Bloomberg.

Venizelos a aratat ca s-a ajuns un acord pe mai multe chestiuni, precum recapitalizarea bancilor si vanzarea activelor statului, insa guvernul si reprezentantii institutiilor financiare internationale nu s-au inteles inca in privinta reformei pietei muncii si masurilor fiscale pentru acest an.

In privinta recapitalizarii bancilor, surse apropiate discutiilor au declarat pentru Reuters ca va fi realizata prin emisiunea de actiuni comune cu restrictionarea drepturilor de vot.

Discutiile cu ministrii Finantelor din zona euro au fost foarte dificile, a subliniat el.

Venizelos: Guvernul elen mai are 24 de ore sa ajunga la intelegeri privind acordul de finantare externa

Venizelos a avertizat sambata ca guvernul elen mai are 24 de ore sa ajunga la intelegeri privind acordul de finantare externa si restructurarea datoriei de stat cu liderii politici locali, care nu mai vor austeritate, si cu creditorii care acuza statul elen ca se misca prea greu in privinta reformelor, transmite Reuters.

"Exista multa nerabdare si presiuni mari atat din partea celor trei institutii care alcatuiesc troica, cat si dinspre statele din zona euro. Momentul este crucial. Totul ar trebui stabilit pana duminica noaptea" , a aratat Venizelos.

Premierul elen Lucas Papademos se va intalni duminica cu principalii lideri politici din Grecia pentru a obtine sprijinul parlamentar larg necesar pentru a aplica reformele presupuse de acordurile cu institutiile financiare internationale si creditorii privati.

Venizelos: Guvernele din zona euro si FMI "isi pierd rabdarea"

Lansand un avertisment catre liderii politici care se opun masurilor fiscale si structurale cerute de partenerii externi, Venizelos a afirmat ca guvernele din zona euro si FMI "isi pierd rabdarea".

Ministrii Finantelor din zona euro au transmis sambata Greciei ca nu poate actiona in privinta acordului de restructurare a datoriilor detinute de creditori privati pana nu garanteaza implementarea reformelor necesare pentru a obtine al doilea program de finantare externa de la Comisia Europeana si FMI.

Intre timp, surse europene sustin ca guvernele din zona euro ar trebui sa ataseze inca 15 miliarde euro la al doilea program de finantare, de 130 miliarde euro.

#Grecia ajutor international, #datorie externa Grecia, #criza datoriilor Grecia FMI , #Grecia