Economia Greciei s-a contractat cu 6,2%

Luni, 13 August 2012, ora 15:56
1072 citiri
Economia Greciei s-a contractat cu 6,2%

Produsul intern brut al Greciei s-a contractat cu 6,2 procente in al doilea trimestru al anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, pe masura ce politicile de austeritate isi fac simtit efectul in economie.

In primul trimestru, economia statului elen a inregistrat o contractie de 6,5%. Grecia se afla in al cincilea an consecutiv de recesiune, iar somajul a atins cote record, aproape un sfert dintre greci neavand un loc de munca. Rata somajului a atins 23,1% la nivel national, iar aproape 55% dintre tinerii pana in 25 de ani nu au loc de munca, o situatie disperata, pe care s-au bazat partidele din opozitie, scrie Reuters.

Reprezentantii opozitiei din Grecia, care au dorit renuntarea la acordul cu Uniunea Europeana si FMI din cauza masurilor economice aspre solicitate de acestia, si-au argumentat pozitia prin evidentierea efectelor negative pe care implementarea politicilor economice le-a avut asupra vietii cetatenilor. Astfel, somajul in crestere, puterea de cumparare scazuta si reducerea salariilor, au fost doar cateva arme din arsenalul politicienilor.

Autoritatile grecesti incearca sa stranga cele 11,5 miliarde de euro necesare pentru asigurarea urmatoarei transe de bani din partea FMI si UE.

"Nu e o surpriza majora. Stiam ca economia greceasca va continua sa aiba probleme, dar speram ca rata la care economia se degradeaza sa incetineasca in curand", a spus Chris Williamson, economist sef al companiei de cercetare londoneza Markit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
#economie grecia, #PIB Grecia , #Grecia