Economia Greciei s-a contractat peste estimari in 2012

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 18:29
1371 citiri
Economia Greciei s-a contractat peste estimari in 2012

Economia Greciei s-a contractat intr-un ritm mai rapid decat s-a estimat anterior, confirmand ca tara a ramas in recesiune dupa ce guvernul a redus cheltuielile si exporturile au scazut, arata datele publicate vineri de Oficiul de statistica din Grecia (Elstat).

Produsul Intern Brut al Greciei a inregistrat un declin anual de 6,3% in trimestrul al doilea din 2012, fata de 6,2% cat estima Elstat in august si fata de o scadere de 6,5% in primul semestru al anului, transmite The Wall Street Journal.

Consumul total a scazut in trimestrul al doilea cu 7,2%, dupa un declin de 7,1%, cel mai semnificativ declin fiind inregistrat la cheltuielile de consum, a anuntat Oficiul de statistica din Grecia.

In conditiile in care Grecia trece prin al cincilea an de recesiune, noul guvern condus de conservatorul Antonis Samaras a facut din relansarea cresterii economice prioritatea sa, in conditiile in care rata somajului a crescut la 24,4% in luna iunie.

Somajul din Grecia a atins un nou record in iunie, de 24,4%

Cu toate acestea, in ultimele luni institutiile financiare au atras atentia asupra unei recesiuni peste asteptari in 2012.

In prezent, Banca centrala a Greciei mizeaza pe o contractie anuala a PIB de 4,5%, dupa un recul de 6,9% in 2011. De asemenea, in ultimul sau raport cu privire la Grecia, Comisia Europeana a amanat pentru 2014 data la care Grecia ar urma sa revina pe crestere economica.

#economie grecia, #PIB Grecia, #Grecia recesiune , #Grecia