Economia Greciei se va contracta cu mai putin de 4% in 2013

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 11:10
1380 citiri
Economia Greciei se va contracta cu mai putin de 4% in 2013

Guvernul Greciei are indicii ca economia se va contracta cu mai putin de 4% anul acesta, datorita sezonului turistic foarte bun, care depaseste estimarile, a declarat pentru Reuters un oficial guvernamental elen.

UE si FMI se asteapta ca Produsul Intern Brut al Greciei sa inregistreze un declin de 4,2% in 2013, in timp ce Banca Centrala a Greciei estimeaza o scadere de 4,6%, dupa ce anul trecut economia a inregistrat un recul de 6,4%.

"Avem indicii ca recesiunea din acest an putea fi sub 4%", a afirmat oficialul elen.

Premierul Antonis Samaras a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca recesiunea din acest an va fi mai redusa decat s-a estimat, dar nu a precizat ce nivel ar putea atinge.

Excedentul bugetar a ajuns la 1,1 miliarde de euro in primele sapte luni din 2013, in timp ce datoria Greciei se ridica la 321 miliarde de euro si ar urma sa ajunga la 176% din PIB pana la sfarsitul acestui an.

Economia Greciei s-a contractat cu 3,8% in trimestrul doi din 2013, comparativ cu perioada similara din 2012, a anuntat vineri Oficiul central de statistica din Grecia (ELSTAT), fata de un declin de 4,6% estimat in august.

Produsul Intern Brut al Greciei este in declin din trimestrul trei al anului 2008. Desi Grecia a beneficiat in ultimele luni de cresterea optimismului privind viitorul tarii, dupa ce temerile privind iesirea din zona euro s-au atenuat, economia arata putine semne de redresare, iar rata somajului a ajuns in mai la nivelul record de 27,6%.

Grecia, care in 2010 a devenit prima tara din zona euro care a cerut ajutor extern, nu reuseste sa revina pe crestere, chiar daca a primit doua pachete de asistenta financiara totalizand 240 miliarde de euro (318 miliarde de dolari) si o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde de euro.

#contractie economica Grecia, #scadere PIB Grecia, #prognoze economice Grecia, #criza economica grecia , #Grecia