Economia Romaniei, "imuna" la retrogradarea Greciei

Marti, 28 Februarie 2012, ora 12:32
1689 citiri
Economia Romaniei, "imuna" la retrogradarea Greciei
Grecia, retrogradata la nivelul de faliment controlat

Grecia a fost retrogradata de Standard & Poor's (S&P) la nivelul de faliment controlat. Economia Romaniei nu va incasa "socuri majore", in opinia analistilor. Problemele vor aparea in momentul in care Grecia va ajunge la "faliment necontrolat".

Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's a retrogradat Grecia la nivelul de "faliment controlat", in urma acordului incheiat cu creditorii privati pentru anularea partiala a datoriilor.

Un faliment controlat presupune rostogolirea datoriilor unui stat, in dezavantajul creditorilor, pentru evitarea intrarii in incapacitate de plata.

Guvernul elen a dat asigurari ca decizia era asteptata si nu va afecta industria bancara. "Ratingul nu va avea niciun impact asupra sistemului bancar elen, pentru ca orice posibil efect asupra lichiditatilor a fost contracarat deja de Banca Greciei", a anuntat Ministerul de Finante din Grecia.

Economia Romaniei nu va fi afectata de retrogradarea Greciei, sustin analistii financiari contactati de Business24.

"Retrogradarea Greciei reprezinta, mai degraba, o formalitate. Nimeni nu se mai asteapta sa primeasca banii inapoi din obligatiunile grecesti si nimeni nu mai imprumuta Grecia.

Retrogradarile sunt doar pentru ca fondurile de investitii si fondurile de pensii sa poata sa isi faca ordine in portofolii si sa scape de titlurile detinute, cu orice pret si cu orice discount, numai pentru a-si sterge expunerea din registre", sustine analistul financiar Lucian Davidescu.

Acesta considera ca este putin probabil ca bancile grecesti sa se retraga, de pe piata bancara locala. "Sigur, a existat o presiune mare asupra lor sa isi reduca, la randul lor pretentiile, de a-si lua banii inapoi de la statul grec. Pe de alta parte, problemele de lichiditate vor fi peticite, pe cat posibil", spune Davidescu.

In Romania, bancile grecesti functioneaza independent si plaseaza banii privati ai grecilor. Acesta este un motiv pentru ca ele sa functioneze in continuare. "Pentru un grec, este mai avantajos sa isi pastreze banii la Piraeus Bank in Romania, decat in Grecia, unde se poate intampla orice".

Relatiile comerciale dintre Grecia si Romania, neafectate

Simpla retrogradare a Greciei nu are influente majore in ceea ce priveste relatiile comerciale dintre Romania si Grecia.

Ar fi fost mai complicat daca ar fi fost investiori romani care sa fi cumparat bonduri grecesti, dar "nu avem o asemenea expunere". Relatiile comerciale dintre Romania si Grecia sunt destul de restranse, mai spune analistul financiar. Acesta subliniaza faptul ca este putin probabil sa asistam la schimbari majore.

Constantin Rudnitchi este mai rezervat si spune ca, in primul rand, trebuie sa mai asteptam putin, inainte de a trage o concluzie asupra felului in care economia Romaniei va fi afectata de retrogradarea Greciei.

"Trebuie sa vedem cum evolueaza acest tip de proces, pentru ca Grecia stiam ca este intr-o zona de faliment controlat. Cum poti sa numesti o tara care are o datorie imensa si mult mai mare decat produsul intern brut? Fara acele ajutoare, se afla intr-o incapacitate de plata", explica analistul financiar, pentru Business24.

Bancile grecesti si-ar putea retrage capitalul din Romania

Constantin Rudnitchi crede ca Romania va fi afectata daca statul elen va intra intr-o zona de faliment necontrolat. Un astfel de faliment ni-l putem imagina in doua moduri, adauga analistul.

"Fie Grecia iese din zona euro sau este data afara din zona euro, fie isi declara in mod clar falimentul". In ambele situatii, efectele asupra Romaniei ar fi printre cele mai previzibile.

"Zona sensbilia a Romaniei este legata de banci, in acest moment cel putin. Daca vorbim despre bancile grecesti din tara, vorbim despre potentiala iesire de capital din Romania", spune Constantin Rudnitchi.

Daca ar fi o problema legata de Grecia, bancile si-ar mai retrage din capital, dar depinde foarte mult de afacerile pe care le fac aici. "Bancile grecesti sunt prezente intr-o proportie buna pe piata si au si o zona de lichidate si solvabilitate buna. Cel putin acestea sunt informatiile de la banca centrala", mai adauga analistul financiar.

Recesiune profunda, daca Grecia intra in faliment

In situatia unui faliment necontrolat, Romania ar fi lovita prin "fenomenele europene", adica ar depasi stadiul bancilor si s-ar ajunge si in economia reala.

"Primul lucru despre care discutam, in cazul acesta, ar fi o recesiune profunda in zona euro. Am avea un nou raport al euro, in comparatie cu dolarul sau cu monedele natioanele ale statleor europene. S-ar vorbi despre o criza a capitalului, in Uniunea Europeana", explica analistul financiar.

Toata lumea se straduieste, inclusiv cu eforturi financiare mari, sa nu se duca Grecia spre o zona necontrolata, concluzioneaza Constantin Rudnitchi.

#faliment grecia, #retrogradare grecia, #economie Romania faliment Grecia , #Grecia