Economist de la Atena: Datoria Greciei nu va fi platita niciodata!

Luni, 06 Iulie 2015, ora 17:30
5112 citiri
Economist de la Atena: Datoria Greciei nu va fi platita niciodata!
Foto: Facebook / Alexis Tsipras

Referendumul prin care grecii s-au opus, duminica, masurilor de austeritate cerute de creditorii tarii, in schimbul unui nou ajutor financiar, a provocat panica in Europa, dar si multa bucurie la Atena, unde rezultatul a fost salutat de populatie si de unii analisti economici.

Refuzul de a continua pe panta austeritatii impuse de Europa este vazut de majoritatea cetatenilor ca o dovada a demnitatii poporului grec, in ciuda ingrijorarilor provocate la nivel european.

In sprijinul acestei idei, economistul grec Isidoros Karderinis a declarat, luni, pentru Business24 ca datoria Greciei nu va fi platita niciodata si ca Europa ar trebui sa mai taie din sumele datorate, in loc ca Guvernul de la Atena sa taie din pensii si salarii.

"Poporul grec a transmis un mesaj puternic impotriva austeritatii in intreaga Europa, prin referendumul de duminica. Cetatenii greci, in ciuda propagandei alarmiste oribile si fara precedent din presa si in ciuda santajului Bancii Centrale Europene, a strigat un demn si mandru 'NU'.

Creditorii trebuie sa inteleaga, macar in al doisprezecelea ceas, ca datoria Greciei nu este sustenabila, ca nu va fi platita niciodata.

Singura solutie ramane stergerea unei parti a datoriei, ceea ce reprezinta o practica internationala uzuala, din moment ce s-a aplicat multor alte state din intreaga lume", a declarat Karderinis pentru Business24.

Grecia, pe muchie de cutit. Cum s-a ajuns aici si ce-i de facut - analiza Isidoros Karderinis

"In acelasi timp, avem nevoie de un pachet de masuri orientate catre dezvoltare si nu de masuri de austeritate (cum ar fi de exemplu taierea pensiilor si salariilor), care nu fac decat sa amplifice recesiunea.

Daca, in cele din urma, creditorii nu vor fi de acord cu cererile legitime ale poporului grec de a trai cu demnitate, atunci Grecia va fi impinsa inevitabil in afara zonei euro", a conchis Karderinis.

Reactia la cald de la Atena vine in urma referendumului de duminica, in cadrul caruia grecii au decis in proportie de peste 61% sa se opuna masurilor de austeritate cerute de creditorii europeni in schimbul ajutorului financiar.

Premierul grec poate miza acum pe cartea sprijinului popular, pentru a incerca sa negocieze in continuare reducerea datoriei tarii sale. Jocul Atenei este insa unul extrem de periculos, pentru ca tara risca sa fie exclusa din zona euro, daca aceste negocieri fortate, aflate deja in prelungiri, vor esua.

Grecia a spus NU Europei: Tsipras cade la pace cu Merkel - Cand se reiau negocierile

Isidoros Karderinis s-a nascut la Atena in 1967. Este romancier, poet, economolog cu studii postuniverstare in economia turismului. Articolele sale a fost republicate in ziare, reviste site-uri din intrega lume. Poeziile sale au fost traduse in limba franceza. A publicat sapte carti de poezii si doua romane. Cinci din acestea au fost publicate in Statele Unite si Marea Britanie.

#datorie Grecia criza, #referendum datorie Grecia , #Grecia