Economist: Grecia falimenteaza sigur. Mai bine o face acum

Marti, 19 Mai 2015, ora 09:37
2451 citiri
Economist: Grecia falimenteaza sigur. Mai bine o face acum
Foto: Russia Insider

Komal Sri-Kumar, fondatorul Sri-Kumar Global Stategies, este de parere ca intregul spectacol al negocierilor duse intre guvernul de la Atena si creditorii internationali nu face decat sa amane inevitabilul: falimentul Greciei.

"Cu cat se va intampla mai repede, cu atat mai bine pentru toata lumea! Macar obtinem o imagine clara a realitatii decat sa insistam pe o varianta a stagnarii pentru multa vreme", a declarat Sri-Kumar pentru CNBC.

Nimic de facut

Economistul a fost in Grecia saptamana trecuta pentru a discuta problema datoriilor cu o parte din oficialii eleni si reprezentanti ai bancilor din tara.

In opinia sa, faptul ca Grecia a platit ultima transa catre FMI din fondul de trageri speciale inseamna ca nu mai este nimic de facut.

Verdict final in august

"Daca creditorii europeni sunt decisi sa tergiverseze situatia inca trei luni si sa le mai acorde un imprumut de urgenta, falimentul nu va avea loc in august, ci in decembrie", spune Sri-Kumar.

In anii '80, Sri-Kumar s-a ocupat indeaproape de criza datoriilor din America de Sud, dar situatia din Grecia i se pare mult mai grava, in conditiile in care elenii nu au propria moneda pe care sa o impinga in piata.

"Pana la sfarsitul verii, ne vom lamuri daca Europa le va sari in ajutor si ii va imprumuta din nou sau daca Grecia va iesi din zona euro sau va declara incapacitatea de plata.

In orice caz, piata va fi invadata de active care se vor tranzactiona la preturi reduse", crede Komal Sri-Kumal.

Intr-o emisiune a postului local Star TV, ministrul de Finante Yanis Varoufakis a anuntat ca sunt sanse foarte mari pentru incheierea unui acord cu creditorii europeni in urmatoarea saptamana.

Cu toate acestea, reprezentantul guvernului a mentionat ca nu va accepta sa fie pus sa aleaga intre taierea pensiilor publice si plata datoriilor catre FMI.

#faliment grecia, #criza datorii grecia, #termen faliment Grecia , #Grecia