Energia solara, salvarea Greciei?

Sambata, 20 August 2011, ora 09:21
1641 citiri
Energia solara, salvarea Greciei?

Energia verde ar putea reprezenta o buna modalitate pentru Grecia de a genera crestere economica, potrivit ministrului german de Finante, Wolfgang Schauble, care a adaugat ca tara ar putea produce energie solara, pe care s-o exporte in Germania. 

Pe hartie, totul suna perfect, avand in vedere faptul ca soarele este o resursa naturala abundenta in Grecia, iar energia electrica devine din ce in ce mai scumpa in nordul Europei, dupa ce Germania a luat hotararea sa inchida centralele nucleare, in urma dezastrului din Japonia.

Vestea proasta este, insa, ca electricitatea produsa de instalatiile fotovoltaice nu are nici pe departe un pret competitiv, in comparatie cu tehnologiile conventionale.

Se estimeaza ca paritatea dintre pretul electricitatii obtinute din energia solara si cea tradionala va fi atinsa de abia la mijlocul acestui deceniu. Dar, chiar si atunci, energia solara va fi mai scumpa, deoarece, la pretul final, se vor adauga costurile de transport si distributie.

In plus, exportul spre Germania nu ar avea prea mult sens, din punct de vedere economic: retea de transport de electricitate nu exista, iar pierderile aparute in cazul transportului pe distante foarte lungi descurajeaza construirea lor.

In cel mai bun caz, energia solara ar putea sa inlocuiasca energia produsa din gaze si petrol in Grecia. Insa, avand in vedere ca este putin probabil ca panourile solare sa se fabrice acolo, cel mai probabil vor fi importante, lucru ce ar majora pretul.

Astfel, problema este productia de energie solara nu ar avea rezultatele financiare sperate, potrivit analistilor de la Project Syndicate. O astfel de industrie are nevoie de un capital ridicat, iar numarul locurilor de munca infiintate ar fi destul de scazut.

Chiar daca ar fi capabila sa otina un surplus de electricitate pe baza energiei solare, randamentul exporturilor ar fi scazut, din cauza tehnologiei standardizate. Imediat cum Grecia ar deveni competitiva in acest domeniu, alte tari cu un nivel similar al radiatiilor solare, gen Spania, Italia, Portugalia sau Bulgaria, ar intra pe piata, ceea ce ar cobori preturile aproape de nivelul costurilor de productie.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#energie solara, #grecia, #energie, #crestere economica , #Grecia