Euro s-a depreciat puternic fata de dolar, atingand minimul din 2006 pana acum

Luni, 05 Ianuarie 2015, ora 10:12
3296 citiri
Euro s-a depreciat puternic fata de dolar, atingand minimul din 2006 pana acum
Foto: cambioeurodolar.com

Moneda europeana a atins cel mai scazut nivel din martie 2006, in cadrul tranzactiilor derulate astazi pe piata din zona asiatica.

Zvonurile privind noile politici monetare pregatite de Banca Centrala Europeana si riscul ca Grecia sa decida iesirea din zona euro au accentuat declinul inregistrat de euro la antipod, anunta publicatia Marketwatch.

Grecia, calul troian

Traderii de pe piata valutara din Asia spun ca nu au fost alte elemente care sa determine prabusirea monedei europene pana la 1,1864 dolari americani dupa ce euro atinsese deja pragul psihologic de 1,20 dolari.

Alarma pare sa fi fost data insa de evaluarile Germaniei asupra riscului de iesire a Greciei din zona euro.

Un articol aparut sambata, 3 ianuarie, in Der Spiegel citeaza surse din interiorul guvernului de la Berlin care afirma ca zona euro va face fata iesirii Greciei din randul celor 19 state componente.

Piata "subtire"

"Exista intr-adevar o ingrijorare privind evolutia politica din Grecia, dar nu as pune in sarcina acestui fapt declinul euro inregistrat pe piata in aceasta dimineata din simplul fapt ca nu au aparut alte noutati in acest sens", considera Richard Grace, seful departamentului global de strategii valutare din cadrul Commonwealth Bank.

"Se pare ca atingerea pragului de 1,20 dolari pe fondul unei piete cu lichiditate redusa a accentuat declinul monedei euro cu peste 1,0%", a mai spus acesta.

Pe de alta parte, Daniel Been, analist al pietei la ANZ, considera ca masurile de relaxare cantitativa anuntate de Banca Centrala Europeana sunt sunt cele care stau in spatele deprecierii euro, explicatia privind piata "subtire" fiind cu mult exagerata.

#curs euro dolar, #declin euro, #curs valutar euro dolar , #Grecia