Eurogrup cere Greciei sa aprobe pana duminica masurile de austeritate discutate

Vineri, 10 Februarie 2012, ora 15:08
1275 citiri
Eurogrup cere Greciei sa aprobe pana duminica masurile de austeritate discutate

Ministrii de finante din zona euro au cerut Greciei sa aprobe pana duminica masurile de austeritate convenite deja cu UE si FMI si sa identifice pana miercuri zone bugetare in care mai pot reduce cheltuielile cu 325 de milioane euro.

Ministrii de finante din zona euro s-au intalnit joi, la Bruxelles, pentru a analiza planurile pentru un nou pachet de salvare, in valoare de 130 de miliarde de euro.

Insa presedintele Eurogrup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, a stabilit o serie de conditii pe care trebuie sa le indeplineasca Atena inainte de a primi un nou ajutor.

El a cerut Parlamentului elen sa ratifice pana duminica pachetul de salvare in valoare de 130 de miliarde de euro convenit de troica de creditori - UE, FMI, BCE - si Grecia.

In plus, Juncker vrea "asigurari politice ferme din partea liderilor partidelor de coalitie privind implementarea programului".

"Aceste elemente trebuie aplicate inainte ca noi sa putem lua decizii", a subliniat Juncker.

Potrivit corespondentului BBC la Bruxelles, tinand cont de deteriorarea situatiei economice a Greciei, ministrii europeni se tem ca planul de ansamblu convenit - noul pachet de salvare si un acord cu creditorii privati pentru stergerea unei parti a datoriilor elene - nu va fi suficient pentru a plasa tara pe drumul catre refacere.

Coalitia fragila de la guvernare din Grecia a convenit saptamana aceasta o serie de masuri printre care: desfiintarea a 15.000 de locuri de munca in domeniul privat, liberalizarea legilor muncii si scaderea salariului minim pe economie cu 20%, de la 751 de euro pe luna la 600 de euro.

Reforma pensiilor - una dintre conditiile cheie impuse de UE, FMI si BCE - s-a dovedit a fi un obstacol de nedepasit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord troica grecia, #grecia masuri austeritate, #salvare faliment grecia, #masuri austeritate grecia , #Grecia