Eurogrupul a aprobat continuarea programului de asistenta convenit cu Grecia

Miercuri, 25 Februarie 2015, ora 10:50
1184 citiri
Eurogrupul a aprobat continuarea programului de asistenta convenit cu Grecia
Foto: emol.com

Ministrii de finante din zona euro (Eurogrup) si-au dat marti acordul pentru continuarea programului de asistenta financiara convenit cu Grecia pe baza listei de reforme propuse de Atena, a anuntat marti vicepresedintele CE pentru euro si dialog social, Valdis Dombrovskis, transmite AFP.

"Lista de reforme propusa de Grecia este suficient de cuprinzatoare pentru a fi un punct de plecare valid pentru incheierea cu succes a analizei", a declarat Valdis Dombrovskis la sfarsitul unei conferinte telefonice a celor 19 ministri de finante din zona euro.

"In consecinta, continuarea programului grec poate incepe", a adaugat Dombrovskis pe contul sau de Twitter, potrivit Agerpres.

"Acest acord nu inseamna ca suntem de acord cu reformele. Suntem de acord cu abordarea", a comentat comisarul european pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici. "Am evitat o criza, dar mai raman de rezolvat numeroase provocari", a adaugat el.

De asemenea, oficiali ai Fondului Monetar International si-au exprimat, la randul lor, unele rezerve fata de lista de reforme propuse de Grecia, regretand in special lipsa unor asigurari clare din partea Atenei ca va pune in practica reformele prezentate.

"Cerem autoritatilor grecesti sa dezvolte si sa extinda lista reformelor in stransa colaborare cu institutiile pentru a ajunge la o incheiere rapida si cu succes a procedurii de revizuire", a indicat Eurogrupul intr-un comunicat.

Prezentarea listei de reforme, trimisa luni seara de Grecia creditorilor sai (UE, BCE si FMI), este prima conditie dintre cele fixate de Eurogrup pentru prelungirea cu patru luni a programului de asistenta financiara de care beneficiaza Grecia din 2012 si care sambata va expira.

Dupa mai multe reuniuni tensionate cu partenerii din zona euro, guvernul Tsipras a ajuns la un acord vineri seara cu creditorii internationali pentru a prelungi pana in iunie ajutorul financiar acordat Greciei, in lipsa caruia tara risca sa intre in colaps financiar.

Prelungirea va fi definitiva abia dupa acordul individual al celor 19 guverne din zona euro.

In Germania, acordul depinde de un vot in Bundestag, prevazut a avea loc vineri dimineata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Eurogrup continuare program asistenta, #program asistenta convenit Grecia , #Grecia