Europa de Est, exemplul dat grecilor nemultumiti de reducerea salariului minim

Luni, 20 Februarie 2012, ora 10:57
1846 citiri
Europa de Est, exemplul dat grecilor nemultumiti de reducerea salariului minim

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, si-a exprimat compasiunea pentru poporul grec in legatura cu masurile dure care i-au fost impuse, dar a atras atentia asupra salariilor mici ale est-europenilor care, cu toate acestea, contribuie la salvarea Greciei.

"Compatimesc cetatenii greci", afirma ministrul, care a fost criticat dur la Atena dupa ce a afirmat miercuri ca are indoieli serioase cu privire la fundamentul organizarii alegerilor legislative in aprilie in Grecia, ceea ce a fost intrepretata drept o tentativa de ingerinta.

"Majoritatea celor afectati de reforme si masuri de austeritate, si lasati-ma sa-mi exprim aici inca o data consideratia pe care o am pentru ei, nu sunt cu nimic responsabili de lentoarea reformelor, pierderea competitivitatii sau utilizarea ineficienta a bugetelor in trecut", a declarat acesta intr-un interviu acordat editiei de duminica a cotidianul Tagesspiegel.

Dar daca poate intelege furia si indignarea grecilor fata de reducerea salariului minim, el aminteste ca acesta va fi pe viitor "aproape la acelasi nivel cu cel din Spania".

Pe de alta parte, "ce ar trebui sa mai spuna oamenii din tarile din Europa de Est sau din tarile baltice, unde salariul minim este cu mult mai mic, dar care vor contribui, de asemenea, la salvarea Greciei?", se intreaba el.

In timp ce Grecia asteapta deblocarea unui nou imprumut care sa o ajute sa evite falimentul, mai multe declaratii pesimiste sau critice ale oficialilor germani cu privire la situatia tarii lor au emotionat grecii si au amplificat sentimentul acestora ca li se impune o tutela europeana.

#reducere salariu minim Grecia, #salariu minim Europa Est, #masuri austeritate grecia , #Grecia