Europa trebuie sa garanteze toate datoriile Greciei (Fost sef al Bundesbank)

Luni, 27 Iunie 2011, ora 17:44
1300 citiri
Europa trebuie sa garanteze toate datoriile Greciei (Fost sef al Bundesbank)

Fostul sef al Bundesbank Axel Weber sustine ca Europa trebuie sa analizeze garantarea in totalitate a datoriilor Greciei, deoarece statul elen nu ar putea evita altfel intrarea dezordonata in incapacitate de plata, anunta Mediafax.

Raspunsul Europei la criza din Grecia s-a adresat pana acum necesarului imediat de finantare fara a oferi tarii o rezolvare credibila, pe termen lung, pentru reducerea datoriei masive, a afirmat Weber pentru cotidianul american Wall Street Journal, intr-un interviu, primul de la parasirea in aprilie a posturilor de sef al Bundesbank si membru in consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene. 

Incertitudinea alimenteaza temeri ca Atena va fi fortata sa recurga la intrarea dezordonata in incapacitate de plata.

"In final, rezolvarea problemei datoriilor Greciei va trebuie sa abordeze datoriile uriase, iar optiunile sunt limitate: ori incapacitate de plata si o reducere a valorii obligatiunilor ori garantii pentru datoriile Greciei.

Guvernele trebuie sa se decida ce optiune aleg, dar actuala abordare fragmentata de programe repetate de ajutor financiar conduce inevitabil la a doua varianta", a spus Weber.

O parte importanta a economistilor considera ca datoria statului elen, de 350 miliarde de euro, sau 155% din PIB potrivit prognozelor referitoare la acest an, este prea mare pentru ca actuala startegie a statelor europene sa functioneze. In 2012, datoria Greciei este proiectata sa creasca la 166%.

#faliment grecia, #grecia, #datorie grecie , #Grecia