Eurostat a revizuit in urcare deficitul bugetar al Greciei din 2009, la 13,6% din PIB

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 15:13
1538 citiri
Eurostat a revizuit in urcare deficitul bugetar al Greciei din 2009, la 13,6% din PIB

Biroul european de statistica a revizuit joi deficitul bugetar al Greciei din 2009 in urcare, de la 12,9% la 13,6% din produsul intern brut (PIB) si a prevenit ca cifra ar putea fi modificata din nou, intr-un moment in care statul se confrunta cu o criza fara precedent, potrivit Les Echos, citat de NewsIn.

Potrivit Eurostat, deficitul bugetar al Greciei a fost de 13,6% din PIB in 2009, fata de nivelul de 12,9% din PIB anuntat pana in prezent de Atena. Aceasta este cea de-a treia revizuire in crestere a deficitului Greciei din 2009.

Guvernul socialist a anuntat, dupa venirea la putere la finalul lui 2009, dublarea cifrei de deficit anuntate initial pentru anul trecut, la 12,7%, ceea ce a declansat o criza financiara fara precedent.

Autoritatile de la Atena au modificat din nou estimarea de deficit la inceputul lui 2010, la 12,9% din PIB. Eurostat a calculat un nivel al deficitului de 13,6% si nu exclude o posibila revizuire in urcare.

"Eurostat isi exprima rezerva fata de calitatea datelor anuntate de Grecia, din cauza incertitudinilor legate de nivelul fondurilor de securitate sociala din 2009, de clasificarea unor orgnisme publice si de efectul swapurilor valutare", se spune in comunicatul institutiei.

Dupa incheierea anchetei Eurostat in aceasta chestiune, deficitul public al Greciei din 2009 ar putea fi revizuit in urcare cu 0,3-0,5 puncte procentuale.

Potrivit unei surse europene, in pofida revizuirii in urcare a deficitului bugetar, Grecia isi mentine obiectivul de a reduce deficitul cu patru puncte procentuale in acest an.

Revizuirea deficitului public, chiar daca era anticipata, este o veste foarte proasta pentru Grecia, in contextul in care se confrunta cu una dintre cele mai grave crize financiare din istorie.

Randamentul titlurilor de stat pe 10 ani emise de Grecia a atins miercuri un nou record istoric, de peste 8%, facand din ce in ce mai probabila activarea mecanismului de ajutoare europene.

Paradoxal, Grecia nu are cel mai mare nivel al deficitului din zona euro, fiind depasita de Irlanda, cu un deficit de 14,3% din PIB. Pietele considera insa ca situatia Irlandei este mai putin grava, datorita masurilor radicale luate de guvern pentru reducerea deficitului. 

#Eurostat, # PIB, # deficit, # Grecia , #Grecia