"Excluderea Greciei din zona euro ar avea efecte incontrolabile"

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 19:57
1606 citiri
"Excluderea Greciei din zona euro ar avea efecte incontrolabile"

Presedintele forumului ministrilor de finante din zona euro (Eurogroup), Jean-Claude Juncker, a admis sambata ca Eurogroup a comis o "eroare de neglijenta de gravitate medie" pentru ca nu s-a ocupat suficient de situatia financiara a Greciei, relateaza AFP, informeaza NewsIn.

"Consideram lipsa de preocupare in legatura cu situatia Greciei ca pe o eroare de neglijenta de gravitate medie", a afirmat Juncker, care este si premierul Luxemburgului, pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung.

Forumul ministrilor de finante din zona euro "se va preocupa pe viitor mult mai intens si serios de competitivitatea tarilor", a subliniat el.

Junker a atras insa atentia ca o eventuala excludere a Greciei din zona euro "ar avea efecte similare celor ce ce produc in urma unui cutremur: incontrolabile" si ar atrage o reactie foarte negativa a pietelor financiare.

"Iesirea din zona euro ar insemna ca pentru Grecia totul s-a sfarsit. Si ar fi de asemenea foarte negativ pentru imaginea zonei euro", a afirmat el.

Premierul luxemburghez a promis, insa, ca Grecia, care a promis masuri drastice pentru a-si reduce deficitul, va fi urmarita atent de liderii din zona euro. "N-o sa-i lasam linistiti", "o sa le cerem in mod constant grecilor sa arate unde se situeaza in programul lor de reforme", a explicat Junker.

Luxemburghezul a reafirmat vointa Eurogroup de a ataca problemele de competitivitate din zona euro, pentru ca "diferentele sa nu continue sa creasca".

"O zona monetara nu poate rezista in timp daca diferentele intre economiile nationale devin prea mari", a prevenit el, subliniind necesitatea coordonarii mai bune a politicilor economice in zona euro.

Joi, liderii europeni au asigurat Grecia de solidaritatea lor pentru a impiedica riscul unui faliment al Atenei, insa nu au anuntat vreun plan concret de sustinere financiara.

#presedintele, #eurogroup, #zona, #euro, #grecia , #Grecia