Faber: Dolarul, singurul castigator al crizei datoriilor

Miercuri, 12 Octombrie 2011, ora 13:01
2723 citiri
Faber: Dolarul, singurul castigator al crizei datoriilor

Sufocantele probleme ale datoriilor guvernamentale si drasticele programe de interventie vor avea un efect pozitiv asupra dolarului american. Moneda americanaa va avea de castigat, in timp ce efectul asupra preturilor bunurilor, in general, va fi devastator, a avertizat guru-ul in investitii Marc Faber.

Turbulentele de pe pietele financiare vor duce la o perioada lunga de volatilitate pe burse - atat cresteri, cat si scaderi - pe masura ce economiile incetinesc, a mai declarat autorul cartii "Gloom Boom and Doom" intr-un interviu acordat CNBC.

Declaratia legata de dolar se bazeaza pe notiunea ca investitorii vor vedea in dolar o moneda sigura, chiar daca guvernele incearca sa injecteze lichiditati pe piata pentru a salva sistemul financiar bolnav.

"In ciuda faptului ca Banca Centrala Europeana si guvernul european vor inunda piata cu lichiditati pentru a se salva de la faliment, lichiditatile globale devin din ce in ce mai reduse", spune Faber. "Oricand se intampla acest lucru, efectul asupra preturilor marfurilor este negativ. Insa efectul asupra dolarului va fi unul pozititv, asa cum s-a intamplat si in 2008".

Dolarul a castigat teren, in ultima vreme, fata de principalele valute, crescand cu o medie de 5% de la finalul lui august.

Moneda americana a crescut cu aproape 7% fata de euro in aceeasi perioada, pe fondul incarcarilor repetate ale liderilor europeni de a gasi o solutie la criza datoriilor din Grecia.

Insa, un dolar ce se mentine puternic timp de cativa ani la rand inseamna "otrava" pentru instrumentele de risc, in special cand avem de-a face cu o piata de capital care a devenit dependenta de o moneda slaba pentru a impulsiona exporturile in conditiile in care consumul domestic este in scadere.

In opinia lui Faber, interventia guvernamentala pe pietele libere este principalul motiv pentru care cresterea va intarzia si SUA va intra din nou in recesiune.

"Au avut loc mult prea multe interventii in partea de vest a lumii, pe o piata in care cota din economie care se duce catre guvern si cea care este sponsorizata de guvern sunt in crestere", mai spune Faber.

"Din acest motiv, vestului ii este foarte greu sa creasca in mod sustenabil. Nu vad cum vestul (inclusiv SUA, Japonia si vestul Europei) poate creste. Va stagna".

Faber le sugereaza protestatarilor care au demarat miscarea "Ocupati Wall Street-ul" sa "mearga la Washington si sa ocupe Rezerva Federala".

"Avem politici fiscale si monetare expansioniste, insa avem politici de reglementare restrictive, care priveaza mediul de business de orice putere de initiativa", explica Faber. "Asa ca oamenii de afaceri nu mai investesc bani in SUA. Se duc in China sau in alte parti ale lumii, unde mediul este mai favorabil".  

#criza, #criza economica, #criza financiara, #criza globala, #grecia criza, #grecia faliment, #banci criza, #dolar euro , #Grecia