Factura de plata, pentru falimentul Greciei: 1.000 miliarde de euro

Sambata, 03 Martie 2012, ora 12:30
1247 citiri
Factura de plata, pentru falimentul Greciei: 1.000 miliarde de euro

Un faliment necontrolat al Greciei ar avea costuri de peste 1.000 de miliarde de euro pentru economia internationala, potrivit unui document transmis de Institutul pentru Finante Internationale (Institute of International Finance -IIF) liderilor europeni.

Banca Centrala Europeana ar fi puternic afectata, prin expunerea pe datoria Greciei, dar si prin masurile pe care ar trebui sa le adopte pentru a evita contagiunea la alte state slabe din Europa, se arata in documentul IIF, obtinut de Athens News.

IIF este institutia care a negociat in numele bancilor comerciale cu guvernul de la Atena pentru restructurarea datoriei statului elen.

Intrarea Greciei in incapacitate de plata ar ameninta direct cu destabilizarea Portugaliei, Irlandei, Italiei si Spaniei.

Organizatia estimeaza necesarul de recapitalizare la circa 160 de miliarde de euro. Economia europeana va fi afectata de un faliment al Greciei inclusiv prin incetinire si declinul veniturilor din taxe.

Raportul obtinut de Athens News a fost transmis liderilor europeni pe 18 februarie, inainte de decizia de a lansa programul de restructurare a datoriilor statului elen, anuntat la sfarsitul anului trecut.

"Avand in vedere aceaste traume financiare, este dificil sa ne imaginam ca Grecia va ramane un membru functional al zonei euro in cazul unui faliment dezordonat", se arata in raport.

IIF, cu sediul la Washington, include peste 400 de institutii financiare din circa 70 de tari, inclusiv patru din Grecia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#faliment grecia, #Grecia retrogradare, #grecia , #Grecia