Finantarea Greciei ramane in aer: Liderii europeni nu s-au pus de acord

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 08:30
1222 citiri
Finantarea Greciei ramane in aer: Liderii europeni nu s-au pus de acord

Zona euro si ceilalti creditori ai Greciei nu au ajuns, in cursul noptii de marti spre miercuri, la un acord care sa deschida calea pentru deblocarea ajutorului financiar acordat Greciei, a anuntat ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, citat de AFP.

O noua reuniune a ministrilor de finante din zona euro urmeaza sa aiba loc luni pentru a se incerca depasirea impasului actual, a spus demnitarul german.

Ministrii europeni de finante au incercat marti seara sa ajunga la un acord referitor la acoperirea unui deficit de finantare de 15 miliarde de euro al Greciei si sa pastreze sprijinul FMI pentru statul elen, relateaza Bloomberg.

Intre optiunile care au fost analizate se afla reducerea dobanzilor pentru detinerile de obligatiuni suverane elene ale Bancii Centrale Europene (BCE) si ale statelor si prelungirea termenelor de rambursare a datoriilor.

Saptamana trecuta, guvernele europene au acordat Greciei inca doi ani, pana in 2016, pentru reducerea deficitului bugetar la 2% din PIB. Necesarul suplimentar de finantare a provocat un conflict cu FMI, avand in vedere ca va creste povara datoriilor in loc sa o reduca.

"Sunt sanse bune sa se ajunga la o solutie, dar nu sunt sigur in totalitate", a declarat premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker inainte de inceperea reuniunii de la Bruxelles.

Pentru deblocarea urmatoarei transe de ajutor de 31 de milioane de euro era nevoie si de acordul parlamentelor din Germania, Olanda si Finlanda.

Troica creditorilor, formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI, trebuie totodata sa certifice ca guvernul elen condus de premierul Antonis Samaras a luat masuri de stimulare a economiei, pornind de la imbunatatirea colectarii taxelor si pana la dereglementarea profesiilor inchise.

Diferendul cu FMI a fost declansat de decizia oficialilor europeni de a prelungi cu doi ani termenul pana la care Grecia trebuie sa reduca deficitul bugetar la 2% din PIB, pana in 2016, precum si a termenului de reducere a datoriei publice la 120% din PIB, pana in 2022.

Directorul general al FMI, care participa la discutiile de la Bruxelles, s-a contrazis public, saptamana trecuta, cu Juncker, in privinta incapacitatii sau refuzului liderilor europeni de a reduce povara datoriilor Greciei.

#finantare Grecia zona euro, #ajutor financiar grecia, #finantare Grecia troica , #Grecia