Fitch a imbunatatit ratingul Greciei

Marti, 13 Martie 2012, ora 19:50
1241 citiri
Fitch a imbunatatit ratingul Greciei

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit marti ratingul atribuit Greciei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda locala pana la 'B minus' cu perspectiva stabila de la 'Restricted Default' (intrare restrictionata in incapacitate de plata) anterior, informeaza un comunicat de presa al Fitch.

De asemenea, agentia a imbunatatit si ratingul Greciei pentru datoriile pe termen scurt in valuta pana la 'B' de la 'C' iar plafonul de tara a fost confirmat la 'AAA'. Fitch a mai informat ca a atribuit un rating 'B minus' noilor bonduri emise de guvernul grec ca urmare acordul convenit cu creditorii privati vizand schimbul de obligatiuni.

Agentia subliniaza ca toate aceste actiuni vin dupa ce autoritatile elene au confirmat ca au finalizat schimbul unor obligatiuni in valoare de 177 miliarde de euro.

'Fitch considera ca schimbul de obligatiuni si pierderile asumate de detinatorii de obligatiuni au imbunatatit semnificativ serviciul datoriei externe si au redus riscul aparitiei pe termen scurt a unor dificultati de rambursare pentru noile obligatiuni grecesti. Cu toate acestea agentia considera ca exista in continuare riscuri semnificative de default avand in vedere gradul mare de indatorare si provocarile economice cu care se confrunta Grecia', se arata in comunicatul agentiei de evaluare.

Schimbul obligatiunilor emise in conformitate cu legislatia elena si detinute de creditorii privati a fost incheiat luni dupa-amiaza, marcand sfarsitul primei etape a procesului de restructurare a datoriei suverane a Greciei. Operatiunea, cu caracter pur tehnic, a constat in inlocuirea vechilor titluri cu unele noi in sistemele informatice.

Pentru obligatiuni vechi de 100 de euro, investitorii primesc noi noi titluri elene de 31,5 euro si obligatiuni in valoare de 15 euro ale Fondului European de Stabilitate Financiara, cu maturitate in doi ani. Investitorii pierd astfel 53,5% din valoarea nominala a bondurilor.

Tot acest amplu proces de restructurare vizeaza reducerea datoriei totale a Greciei pana la 120,5% din PIB in 2020 de la 160% din PIB in prezent.

#Fitch Rating Grecia, #Fitch imbunatateste ratingul Greciei, #guvernul elen, #guvernul grec , #Grecia