Fitch a imbunatatit ratingurile NBG, Piraeus, Alpha si Eurobank la 'B minus'

Vineri, 17 Mai 2013, ora 14:34
1479 citiri
Fitch a imbunatatit ratingurile NBG, Piraeus, Alpha si Eurobank la 'B minus'

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit ratingurile pe termen lung ale National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank Ergasias la 'B minus' de la 'CCC', perspectiva asociata fiind una stabila.

De asemenea, calificativele pe termen scurt au fost revizuite in crestere, de la 'C' la 'B', ratingurile de viabilitate au fost imbunatatite la 'b minus', de la 'f' iar ratingurile de suport au fost confirmate la '5', transmite Reuters.

Fitch a apreciat ca aceste actiuni de rating vin in urma recapitalizarii bancilor si a unui mediu macroeconomic mai stabil in Grecia, care a fost reflectat de decizia de marti a agentiei de evaluare financiara de a imbunatati ratingul Greciei la 'B minus' de la 'CCC', cu perspectiva stabila.

In urma finalizarii majorarii capitalului in urmatoarele saptamani si tinand cont de recentele achizitii ale bancilor elene din ultima perioada, ratele de adecvare a capitalului lor sunt estimate la peste 8% pentru NBG, la 10.9% pentru Eurobank, la 13.9% pentru Alpha si la 14.3% pentru Piraeus. Exceptand cazul NBG, indicele de adecvare a capitalului depaseste plafonul de minim 9% cerut de autoritati.

Bancile grecesti raman, totusi, vulnerabile

Revizuirea in crestere a ratingurilor de viabilitate reflecta si imbunatatirea nivelului depozitelor bancare si recastigarea accesului la finantarea BCE, desi lichiditatile si finantarea bancilor elene ramane vulnerabila si dependenta de finantarea Bancii Centrale a Greciei.

Fitch avertizeaza ca bancile elene s-ar putea confrunta cu dificultati in procesul de restructurare si/sau de integrare a riscurilor (in special Alpha si Piraeus), in timp ce conditiile economice ramane dificile, agentia estimand ca PIB-ul Greciei se va contracta cu 4.3% in 2013 si ar putea inregistra o redresare modesta in 2014.

Fitch se asteapta ca in acest an indicele de adecvare a capitalului bancilor elene sa ramana sub presiune iar calitatea activelor si profitabilitatea vor continua sa se deterioreze. Totusi, presiunile asupra capitalului s-ar putea atenua in cazul imbunatatirii situatiei economice.

National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank si Eurobank Ergasias au nevoie de 27,5 miliarde de euro pentru majorarea capitalului, dupa ce au inregistrat pierderi in urma programului de restructurare a datoriilor Greciei si a cresterii creditelor neperformante, pe fondul recesiunii prelungite. Conform schemei de recapitalizare stabilite cu reprezentantii UE, BCE si FMI, cea mai mare parte a capitalului va fi furnizata de Fondul de Stabilitate Financiara al Greciei (HSFS), in schimbul emiterii de noi actiuni si a unor obligatiuni convertibile contingente (CoCos).

Principalele banci din Grecia sunt prezente si pe piata din Romania: National Bank of Greece (NBG), actionar majoritar la Banca Romaneasca, EFG Eurobank, care controleaza Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si ATE Bank (fosta Mindbank).

#rating Fitch banci Grecia, #crestere rating NBG, #rating Alpha Bank Fitch, #imbunatatire rating Piraeus Bank, #rating Eurobank Fitch , #Grecia