Fitch: riscul reducerii ratingurilor unor state din zona euro persista

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 14:37
1084 citiri
Fitch: riscul reducerii ratingurilor unor state din zona euro persista

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings avertizeaza ca persista riscul retrogradarii calificativelor unora dintre statele membre ale zonei euro, printre care Portugalia, Grecia si Spania, transmite Bloomberg, anunta Mediafax.

Riscul destramarii uniunii monetare este "redus", insa vor aparea episoade periodice de turbulente pe piata pana cand consolidarea fiscala este asigurata, iar revenirea economiei capata forta, a afirmat David Riley, seful diviziei de ratinguri suverane a Fitch.

In cazul Portugaliei, printre elementele care ar putea influenta negativ ratingul de stat agentia mentioneaza esecul in a atinge obiectivele fiscale, absenta unei reechilibrari sustenabile a economiei si pierderea accesului la piete, a mentionat Riley.

Pentru Grecia, absenta revenirii economice in a doua jumatate a acestui an si accesarea de noi credite de la institutii financiare internationale in conditiile limitarii finantarii de pe piete vor provoca retrogradarea ratingului.

Calificatul Spaniei ar putea fi coborat in cazul in care costurile recapitalizarii bancilor vor fi mai mari decat s-a anticipat, daca nu sunt atinse tintele fiscale sau revenirea economiei este mai slaba decat s-a estimat.

#fitch, #grecia, #retrogradare, #rating , #Grecia