Fitch scade ratingul Greciei la "faliment controlat"

Sambata, 10 Martie 2012, ora 09:22
1194 citiri
Fitch scade ratingul Greciei la "faliment controlat"

Agentia de evaluare financiara Fitch a scazut ratingul Greciei la "faliment controlat" de la C, dupa ce creditorii privati si-au dat acordul pentru o anulare partiala a datoriei elene.

Restructurarea datoriei a fost acceptata de 83,5% dintre creditorii privati ai Atenei, ceea ce permite tarii sa evite falimentul, a anuntat vineri guvernul elen.

Moneda europeana s-a depreciat in raport cu alte monede importante, dupa finalizarea conversiei datoriilor Greciei, potrivit Bloomberg.

Pe de alta pare, bursele europene au crescut vineri, pentru a treia zi, pe fondul finalizarii acordului.

Comisarul european pentru afaceri montere, Olli Rehn, a salutat contributia sectorului privat la acord, drept "un element indispensabil pentru asigurarea sustenabilitatii viitoare a datoriei elene si, in concluzie, drept o contributie decisiva la stabilitatea financiara a zonei euro in ansamblu".

"Partenerii internationali ai Greciei au dat dovada de o solidaritate fara precedent pentru a sustine eforturile tarii pentru a reface sustenabilitatea finantelor sale publice, reformarea economiei si administratiei si intoarcerea pe calea cresterii economice", a subliniat el.

"Ma astept in prezent ca autoritatile elene sa continue cu aceeasi determinare programul de ajustare economica si sa puna in aplicare cu rigurozitate s-i la timp masurile" cerute de partenerii internationali, a adaugat Rehn.

#grecia faliment, #criza financiara Grecia, #rating tara Fitch Grecia, #rating Grecia agentia Fitch , #Grecia