FMI a deblocat o parte din banii pentru Grecia

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 08:54
1302 citiri
FMI a deblocat o parte din banii pentru Grecia

Dupa o serie lunga de negocieri dificile, Fondul Monetar International (FMI) a deblocat miercuri o parte din ajutorul alocat Greciei, oferind un moment de ragaz acestei tari impotmolite in recesiune, planuri de austeritate si violente proteste stradale.

"Grecia a facut importante progrese in domeniul reformelor structurale (...) Insa raman inca multe lucruri de facut", a comentat directorul FMI Christine Lagarde, intr-un comunicat.

Suma de 3,2 miliarde de euro cea fost deblocata de catre FMI poate parea o gluma prin raport la suma totala de 172 de miliarde de euro prevazuta in planul de salvare a Greciei acordat de comunitatea internationala Atenei in luna martie, cel de-al doilea astfel de ajutor acordat Greciei dupa cel din 2010.

El are insa o puternica valoare simbolica, inchizand un capitol al dosarului grec care a divizat Fondul si partenerii sai europeni, provocand in acelasi timp numeroase indoieli in cadrul institutiei financiare cu privire la modul in care Europa raspunde austeritatii.

Suma deblocata va fi alocata in doua transe.

Christine Lagarde a salutat miercuri eforturile bugetare consimtite de Grecia pentru reducerea deficitului bugetar si a asigurat ca ajustarile aflate in curs in aceasta tara sunt menite "sa-i protejeze pe cei mai vulnerabili".

"Efortul bugetar al Greciei a fost din toate punctele de vedere unul impresionant", a mai adaugat ea.

Greve in industria bancara, in sanatate si la transporturi

Salariatii din mai multe domenii de activitate - bancar, sanitar, cel al transportului cu metroul, precum si medici si dentisti din sectorul privat - sunt chemati la greva joi in Grecia pentru a protesta fata de o noua serie de masuri de austeritate adoptate pentru a satisface reformele impuse de creditorii tarii.

Salariatii metroului din Atena vor organiza o greva de 24 de ore pentru a protesta fata de integrarea lor in grila unica de salarizare din sectorul public, aflata in curs de elaborare, care este impusa de cei trei principali creditori ai Greciei (UE, BCE, FMI) pentru a reduce deficitul bugetar al tarii.

Angajatii din sectorul bancar protesteaza joi fata de conditiile privatizarii bancii de stat Hellenic Postbank, care urmeaza sa fie scindata in doua entitati, activele viabile urmand sa fie plasate sub controlul Fondului de Stabilitate Financiara al Greciei.

In sectorul sanatatii, medicii practicieni din spitalele publice, la apelul asociatiei medicale panelenice (PIS) si al federatiei dentare, reclama ca salariile lor sa nu fie complet "sterse" si ca standardele serviciilor publice sanitare sa fie mentinute. O alta federatie a medicilor din spitale (OENGE) cere retragerea noii scheme de organizare a spitalelor, care prevede fuziuni ale mai multor institutii si inchideri ale unor servicii, in curs de elaborare la Ministerul Sanatatii.

Toate aceste masuri, fie deja votate, fie in curs de a fi adoptate, sunt inscrise intr-o serie de "actiuni prioritare" pe care Grecia trebuie sa le puna repede in aplicare, pentru a beneficia de sprijinul financiar international al zonei euro si al FMI.

#grecia ajutor fmi, #Grecia deblocare fonduri FMI, #greva Grecia austeritate FMI , #Grecia