FMI: Grecia ar putea avea nevoie de un ajutor de inca 6,9 miliarde de euro

Joi, 10 Octombrie 2013, ora 11:35
1314 citiri
FMI: Grecia ar putea avea nevoie de un ajutor de inca 6,9 miliarde de euro

Un raport al Fondului Monetar International privind Grecia a provocat discutii aprinse in Guvernul de la Atena, deoarece estimeaza ca tara va avea probabil nevoie de un al treilea pachet de asistenta financiara, de aproximativ 6,9 miliarde de euro, alaturi de noi masuri de austeritate, transmit site-urile greekreporter.com si ekathimerini.com.

Deja Grecia a beneficiat de la UE, BCE si FMI de doua pachete de salvare, de 325 miliarde de dolari, dar Atena nu a reusit sa-si reduca semnificativ datoria de 430 de miliarde de dolari.

Raportul FMI ar indica faptul ca anul acesta Grecia nu va reusi sa obtina excedent primar, desi Guvernul de la Atena a dat asigurari ca tara este in grafic pentru a realiza acest obiectiv, solicitat de creditorii internationali. Ministerul de Finante al Greciei se asteapta in 2013 la un excedent de aproximativ 344 milioane de euro, primul din ultimii zece ani.

Documentul FMI avertizeaza ca trebuie adoptate masuri suplimentare de austeritate, echivalentul a 3,5% din PIB (aproximativ 6,7 miliarde de euro). Intelegerea initiala cu reprezentantii UE, BCE si FMI stipula ca anul viitor nu vor fi necesare noi masuri de austeritate, iar in perioada 2015 - 2016 nivelul lor se va situa la 4,1 miliarde de euro.

FMI se asteapta la o noua stergere a datoriei Greciei, cu participarea investitorilor si a sectorului oficial, pentru reducerea datoriei tarii la 124% din PIB pana in 2020.

Seful Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF), Klaus Regling, a avertizat ca, dupa finalizarea actualului program de asistenta financiara, la mijlocul anului viitor, Grecia va avea nevoie de ajutor suplimentar. Pana acum, Grecia a primit aproximativ 50 miliarde de euro stabiliti pentru recapitalizarea sectorului bancar elen. Valoarea totala a asistentei financiare acordate de EFSF se ridica la 144,6 miliarde de euro.

Potrivit autoritatilor elene si a oficialilor FMI, Grecia va avea nevoie de alte 10 - 11 miliarde de euro, incepand din a doua jumatate a lui 2014 si pana in 2015.

Progresele Greciei in implementarea reformelor, analizate in prezent la Atena de reprezentantii UE, BCE si FMI, vor fi discutate la reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, care va avea loc luni la Luxemburg.

In proiectul de buget pe 2014, prezentat luni in Parlamentul Greciei, se arata ca economia va iesi anul viitor din recesiune. Produsul Intern Brut al Greciei va inregistra in 2014 o crestere de 0,6%, pe fondul redresarii investitiilor si a exporturilor, inclusiv a turismului, se arata in proiectul de buget.

De asemenea, Grecia a confirmat faptul ca anul acesta va inregistra un usor excedent bugetar primar, conditie impusa de creditorii internationali pentru o noua stergere a datoriei.

Seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat recent ca zona euro va adopta probabil in luna noiembrie o decizie privind al treilea program de asistenta financiara pentru Grecia, dupa ce inspectorii internationali finalizeaza evaluarea situatiei tarii.

Deficitul bugetar general ar urma sa ajunga la 2,4% din PIB anul viitor, iar datoria publica va ajunge la 174,5% din PIB. Pentru acest an, Guvernul se asteapta la un declin al Produsului Intern Brut de 4% si o rata a somajului de 27%.

Produsul Intern Brut al Greciei este in declin din trimestrul trei al anului 2008. Desi Grecia a beneficiat in ultimele luni de cresterea optimismului privind viitorul tarii, dupa ce temerile privind iesirea din zona euro s-au atenuat, economia arata putine semne de redresare, iar rata somajului a ajuns in mai la nivelul record de 27,6%.

#FMI economie Grecia, #ajutor international Grecia, #criza economica grecia , #Grecia