Germania neaga ca ar pregati un ajutor pentru Grecia din partea statelor zonei euro

Luni, 22 Februarie 2010, ora 10:07
1113 citiri
Germania neaga ca ar pregati un ajutor pentru Grecia din partea statelor zonei euro

Ministerul german al Finantelor neaga ca ar fi elaborat un plan de sprijin pentru Grecia, dezmintind informatiile aparute in weekend in presa privind un pachet de ajutor extern de 20-25 miliarde de euro finantat de statele zonei euro, transmite Bloomberg.

Este "incorect" ca Germania ar pregati un plan "concret" pentru statele din zona euro, de a injecta in Grecia ajutoare financiare de miliarde de euro, a declarat purtatorul de cuvand al ministerului, Martin Kreienbaum.


"Ministerul Finantelor nu a luat nicio decizie in aceasta chestiune", a afirmat el.


Potrivit informatiilor aparute in weekend in revista Der Spiegel, ministerul german al Finantelor a pregatit un plan de sprijin pentru Grecia care presupune un ajutor financiar in valoare totala de 20-25 miliarde euro, in imprumuturi si garantii de stat, la care ar urma sa contribuie toate tarile din zona euro.


Programul ar fi conditionat de obiective fiscale concrete, iar Germania ar urma sa finanteze circa 20% din pachet, potrivit publicatiei germane, care cita "aprecierile initiale" ale oficialilor guvernamentali.


Purtatorul de cuvant al guvernului elen, George Petalotis, a declarat luni ca Grecia "nu cere bani de la niciun contribuabil european", reiterand pozitia oficiala anuntata anterior si de premierul de la Atena, George Papandreou.


Acesta a afirmat ca Grecia are nevoie de "timp si de sprijin politic pentru a depasi criza economica", subliniind ca situatia statului elen ar putea fi solutionata si cu un suport politic ferm din partea partenerilor din UE, care ar determina scaderea abrupta a costurilor de finantare a guvernului.

#grecia, # ajutor, # germania, # zona euro , #Grecia