Grecia a aprobat un ajutor de 18 mld euro pentru banci

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 15:23
1118 citiri
Grecia a aprobat un ajutor de 18 mld euro pentru banci

Guvernul grec a aprobat vineri un sistem de tranzitie de ajutor pentru marile banci, in valoare de 18 miliarde de euro (24 miliarde de dolari), pentru a le ajuta la recapitalizare dupa pierderile suferite in stergerea unei parti a datoriei publice elene, a anuntat agentia ANA.

Beneficiarii acestui sistem sunt cele patru mari banci grecesti implicate puternic in datoria publica a Greciei, Banca Nationala a Greciei (ETE), Alpha Bank, Eurobank si Piraeus Bank, a precizat agentia neoficiala.

Fondurile acestui sistem vor proveni din Mecanismul European de Stabilizare Financiara (FESM), a mai precizat agentia fara a elabora.

Cele patru mari banci grecesti au raportat pierderi saptamana trecuta ce se ridica la un total de 27,9 miliarde de euro, din care 23 de miliarde se datoreaza, afirma ele, acordului asupra stergerii unei parti a datoriei publice elene de catre creditorii privati de-a lungul lumii, aminteste AFP.

Acest acord global, a carui a treia si ultima transa a fost incheiata miercuri, vizeaza circa 106 miliarde de euro din datoria pe termen scurt si mediu a Greciei dintr-un total de peste 350 de miliarde de euro.

Procesul de recapitalizare a bancilor grecesti s-ar putea intinde pana in decembrie, potrivit ANA, citand surse bancare.

#guvern Grecia ajutor banci, #recapitalizare banci Grecia, #datorie publica Grecia , #Grecia