Grecia a depasit o iesire umilitoare din zona euro (Samaras)

Luni, 14 Ianuarie 2013, ora 08:45
1354 citiri
Grecia a depasit o iesire umilitoare din zona euro (Samaras)

Grecia a depasit pericolul unei iesiri umilitoare din zona euro, dar trebuie sa mentina ritmul reformelor pentru a evita "o recidiva", a afirmat duminica premierul elen Antonis Samaras, transmite AFP.

"Cred ca pericolul major al iesirii din zona euro a trecut. Drahmafobia pare sa se fi indepartat complet", a declarat Samaras intr-un interviu acordat saptamanalului elen "To Vima". Dar, a avertizat premierul Greciei, "nu poate exista nici o incetinire a efortului nostru, deoarece exista riscul unei recidive".

Parlamentul grec a aprobat sambata un proiect de lege care vizeaza inasprirea regimului de impozitare a angajatilor cu profesii liberale, conditie prealabila pentru ca Grecia sa continua sa primeasca imprumuturi de la Uniunea Europeana. Legea vizeaza atragerea de bani in seifurile statului de aproximativ 2,5 miliarde de euro in 2013 si prevede cresterea impozitelor pentru lucratorii cu profesii liberale, considerati campioni la evaziune fiscala.

Luni, Samaras va incerca sa obtina aprobarea unei noi runde de reforme legislative, pentru ca Grecia sa primeasca urmatoarea transa de imprumuturi de la Uniunea Europeana. Astfel, noile reglementari vor permite o monitorizare mai stransa a bugetului de stat si acorda bancilor o flexibilitate mai mare pentru a-si majora capitalul. De asemenea sunt reglementate reducerile de salarii pentru angajatii din sistemul public si este finalizata rascumpararea datoriei de stat a Greciei.

Opozitie a criticat dur noile masuri, apreciind ca ele reprezinta o lovitura dura data clasei de mijloc, in plina recesiune.

Luna trecuta, UE a aprobat eliberarea unui ajutor financiar de 49,1 miliarde de euro pentru Grecia, in schimbul aprobarii unor masuri suplimentare de austeritate. Deja Atena a primit 34,3 miliarde de euro din acest pachet de asistenta financiara si spera sa obtina inca 9,2 miliarde de euro la sfarsitul lunii ianuarie, daca reformele sunt adoptate. Ar putea urma apoi doua noi transe de 2,8 miliarde de euro in februarie si martie.

la 21 ianuarie va avea loc reuniunea ministrilor europeni de finante, care vor decide daca Grecia va primi urmatoarea transa din pachetul de asistenta financiara. Si FMI ar urma sa decida luna aceasta daca va elibera urmatoarea transa de 3,4 miliarde de euro din imprumutul acordat Greciei.

#Grecia iesire zona euro, #Grecia criza financiara, #Grecia recesiune , #Grecia