Grecia a trecut in randul pietelor emergente, pierzand statutul de economie dezvoltata

Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 10:15
1329 citiri
Grecia a trecut in randul pietelor emergente, pierzand statutul de economie dezvoltata
Sursa foto: The Telegraph

Grecia a devenit prima piata dezvoltata retrogradata la statutul de piata emergenta de catre furnizorul de indici bursieri MSCI, deoarece nu mai indeplineste criteriile de calificare dupa scaderea principalului indice al bursei de la Atena cu 83% din 2007.

Astfel, Grecia nu se mai incadreaza in criteriile privind obligatiunile si facilitatile de creditare, vanzarile in lipsa si transferabilitatea, a anuntat MSCI, cel mai mare furnizor de indici bursieri din lume, a carui baza de clienti cuprinde investitori cu active in valoare totala de 7.000 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Qatar si Emiratele Arabe Unite au fost avansate la statutul de piete emergente, in timp ce Marocul a fost retrogradat de la piata emergenta la piata de frontiera.

Coreea de Sud si Taiwanul au fost mentinute la nivelul de piete emergente, iar actiunile chineze listate pe aceste burse ar putea fi incluse in scurt timp in categoria emergentelor, potrivit unui comunicat al MSCI.

Guvernul elen nu a mai fost prezent pe piata obligatiunilor din luna aprilie a anului 2010. De atunci, Grecia a intrat in doua acorduri de finantare externa cu UE si FMI in valoare totala de 240 miliarde de euro, insotite de masuri dure de austeritate, iar implementarea reformelor structurale a fost intarziara de tensiunile politice si de protestele populatiei fata de reducerea pensiilor si salariilor.

Economia elena este in recesiune de sase ani, pierzand aproximativ 20% din PIB in urma programelor de austeritate, in timp ce somajul a atins cote record.

MSCI a inceput reevaluarea Greciei in luna iunie a anului trecut, iar decizia a fost accelerata de decizia companiei Coca-Cola HBC de a transfera listarea bursiera primara de la Atena la Londra. Anterior, Coca-Cola HBC reprezenta aproape un sfert din capitalizarea totala a bursei de la Atena.

Grecia a fost avansata in randul pietelor dezvoltate in anul 2001, cand a adoptat moneda euro. Capitalizarea companiilor grecesti listate ca procend din valoarea indicelui global MSCI World Index a scazut la 0,01% in prezent, fata de 0,16% in luna mai a anului 2010, potrivit datelor Bloomberg.

Fondul de investitii Russell Investments, care manageriaza fonduri cu active de 2.400 miliarde de dolari in administrare, a anuntat in luna martie ca va retrograda Grecia la statutul de piata emergenta.

Indicele ASE al bursei de la Atena a scazut cu 9,2% in aceasta saptamana, dupa ce Grecia nu a reusit sa atraga nicio oferta pentru privatizarea companiei nationale de distributie de gaze naturale DEPA, convenita in acordurile de finantare externa.

Cu toate acestea, indicele de referinta de la Atena a crescut cu 88% in ultimele 12 luni, dupa ce premierul Antonis Samaras a reusit sa formeze un guvern de coalitie, iar presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a promis ca institutia va face totul pentru a garanta supravietuirea monedei euro.

#retrogradare economie Grecia, #Grecia economie dezvoltata, #economie emergenta Grecia , #Grecia