Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Grecia ar mai avea nevoie de 7 miliarde euro pentru anularea datoriilor

Grecia ar mai avea nevoie de 7 miliarde euro pentru anularea datoriilor


Creditorii privati ai Greciei care au acceptat oferta de anulare partiala a datoriei, detin obligatiuni in valoare de 100 de miliarde de euro, potrivit ministrului de finante, Evangelos Venizelos.

85,8% dintre creditorii privati ai Greciei s-au inscris in programul de anulare partiala a datoriei, a anuntat vineri Guvernul de la Atena. Lipsesc, insa, 7 miliarde de euro pentru a atinge obiectivul de anulare a 107 miliarde din datoria suverana, a spus ministrul, citat de portalul belgian 7sur7.

In aceste conditii, Grecia "va propune Eurogrup", care se reuneste vineri, sa prelungeasca termenul pana in 23 martie, pentru a convinge si actorii refractarii, ce risca sa se expuna unor pierderi mai mari, daca nu accepta.

"Stim sa aparam interesele noastre si pe cele ale zonei euro (...). Unii pot crede" ca li se vor rambursa complet banii, "dar este o idee naiva", a adaugat Venizelos.

Detaliile planului de stergere a 107 miliarde de dolari din datoriile Greciei au fost fixate la 21 februarie, la Bruxelles.

Planul permite reducerea datoriei suverane elene in schimbul unei micsorari a valorii nominale a titlurilor cu 53,5% si pierderi reale pentru bancile care detin obligatiuni de peste 70% din valoarea initiala.

Acordul este una dintre conditiile unui al doilea pachet de salvare, in valoare de 130 de miliarde de euro, pe care UE si FMI l-au promis Atenei.

In cazul in care nu se ajungea la un acord, Grecia risca sa intre in incapacitate de plata in 20 martie, cand expira obligatiuni in valoare de 14,5 miliarde de euro, pe care tara trebuie sa le achite.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: NewsIn
Articol citit de 1019 ori