Grecia ar putea avea nevoie de ajutor si dupa 2014

Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 08:55
1106 citiri
Grecia ar putea avea nevoie de ajutor si dupa 2014

Grecia ar putea avea nevoie de un nou program de ajutor - al treilea - dupa cel care expira in 2014, a declarat Jörg Asmussen, unul dintre membrii comitetului executiv al Bancii Centrale Europene (BCE), pentru postul ZDF.

"Saptamana urmatoare ar trebui sa punem la punct finantarea pentru anii 2013 si 2014, insa trebuie sa fim cinstiti si sa spunem ca nu ne asteptam cu adevarat ca Grecia sa aiba acces la pietele financiare in 2015 si 2016, ceea ce inseamna ca ar putea fi nevoie de un nou program", a declarat Asmussen pentru postul de televiziune ZDF.

Declaratiile lui Asmussen vin la doua zile dupa ce Jens Weidmann, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat ca o noua reducere a datoriilor Greciei este o chestiune deschisa, dar a subliniat ca aceasta optiune ar trebui sa fie considerata ca o recompensa daca autoritatile de la Atena implementeaza reformele la care s-au angajat.

Grecia asteapta eliberarea unei noi transe de 31,5 miliarde de euro din pachetul de sprijin convenit cu UE si FMI. Autoritatile de la Atena se asteptau sa primeasca aceasta transa in data de 16 noiembrie, insa, potrivit deciziilor adoptate la ultima reuniune, a ministrilor de finante din zona euro, acordarea noii transe a fost amanata, cu o saptamana, pana pe data de 20 noiembrie.

Incepand din 2010 Grecia a fost exclusa practic de pe pietele internationale de capital ca urmare a dobanzilor deosebit de mari cerute de investitori pentru a achizitiona obligatiuni grecesti.

#Grecia ajutor BCE, #Grecia ajutor financiare, #Grecia criza economica, #grecia masuri austeritate , #Grecia