Grecia ar putea genera o noua criza financiara (ISDA)

Duminica, 11 Martie 2012, ora 17:08
2183 citiri
Grecia ar putea genera o noua criza financiara (ISDA)

Transferul de datorii dintre guvernul grec si creditorii din sectorul privat va avea loc pe 19 martie, insa evenimentul da nastere unei noi amenintari: cea a unei noi crize financiare.

Miscarea ar putea ar putea genera plati de asigurari pana la cateva miliarde de dolari din partea institutiilor europene, potrivit International Swaps and Derivatives Association (ISDA).

ISDA a declarat ca s-a creat un "eveniment de credit" (credit event), sau faliment tehnic, din cauza faptului ca guvernul grec a activat Clauza de Actiune Colectiva (CAC) pentru a-i forta pe cei care detin obligatiuni sa participe, chiar daca nu si-au dat acordul pentru aceasta intelegere, scrie asociatia pe website-ul sau oficial.

Acest lucru ar putea insemna ca vor fi nevoiti sa plateasca asigurari contra incetarii platii la credite (Credit Default Swaps - CDS).

Politicienii europeni si autoritatile financiare sunt ingrijorati ca plata de acestor asigurari ar putea destabiliza institutiile financiare care le-au vandut si ar putea genera o reactie in lant, asa cum s-a intamplat in urma colapsului bancii americane de investitii Lehman Brothers, in 2008.

Plata pentru grupul international american de asigurari a trebuit sa fie facuta de catr guvernul SUA, dupa ce Lehman Brothers nu a reusit sa plateasca asigurarile contra incetarii platii la credite ipotecare in contextul unei caderi a pietei imobiliarelor in America.

"Urmatoarele saptamani vor arata daca institutiile financiare europene se vor confrunta cu o avalansa de plangeri privind asigurarile", a declarat un expert pancar pentru The Economic Times.

Guvernele europene au incercat sa evite un "eveniment de credit" fortand institutiile care detin obligatiunile Greciei sa participe voluntar la restructurarea datoriilor.

Cu toate acestea, guvernul grec a anuntat vineri ca a activat clauza de actiune colectiva pentru a-si atinge obiectivul: o participare de 96% din aprtea creditorilor sai. Aceasta este necesara pentru a sterge 53,5% din datoriile Greciei fata de ei, astfel incat datoria privata a statului elen, in valoare de 206 miliarde de euro, sa poata fi injumatatita.

Aceasta este conditia pe care Grecia trebuie sa o indeplineasca pentru a primi cel de-al doilea pachet de salvare oferit de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International.

Grecia are nevoie urgenta de sustinere in plata celor 14,5 miliarde de euro pe care ii datoreaza, pana pe 20 martie, pentru a evita falimentul.

Pana la momentul in care termenul limita privind participarea voluntara a creditorilor privati a expirat, adica joi seara, 85,8% dintre investitori au fost de acord sa schimbe actualele obligatiuni pentru altele noi, mai putin valoroase, cu dobanzi mai mici si o maturitate de 30 de ani. Asadar, activarea clauzei de actiune colectiva a devenit necesara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza financiara Grecia, #grecia faliment, #criza financiara UE , #Grecia