Grecia "copiaza" modelul britanic pentru a privatiza compania de cai ferate

Vineri, 27 Aprilie 2012, ora 16:10
2963 citiri
Grecia "copiaza" modelul britanic pentru a privatiza compania de cai ferate

Grecia ia in considerare separarea operatiunilor feroviare si vanzarea dreptului de a opera anumite rute unor companii diferite, intr-o incercare de a maximiza castigul din privatizare si de a evita obstacolele autoritatilor de reglementare, transmite Reuters.

Initial Grecia vroia sa vanda Trainose - monopolul care opereaza 500 de rute de transport pasageri si marfuri pe 2.500 kilometri de cale ferata - ca parte a programului de privatizare la care s-a angajat tara in schimbul pachetului de asistenta financiara de la UE si FMI. Grecia spera sa obtina din privatizarea cailor ferate 200 milioane de euro (265 milioane de dolari).

Dar Costas Mitropoulos, seful Agentiei de privatizare a Greciei (HRADF), a declarat pentru Reuters ca pentru a valorifica la maximum vanzarea Trainose, statul elen examineaza acum un model diferit de privatizare, similar cu cel folosit in Marea Britanie.

"HRADF ia in considerare lansarea unei oferte dupa modelul folosit in Marea Britanie, in care vanzarea se face prin impartirea diferitelor segmente ale retelei, care vor fi oferite investitorilor interesati", a explicat Costas Mitropoulos, adaugand ca in curand va fi numit un consilier al privatizarii cailor ferate elene.

Reteaua de cai ferate din Grecia este detinuta de Railway Organization of Greece (OSE).

Un oficial elen a declarat sub protectia anonimatului ca un alt motiv al vanzarii francizelor de operare si nu a companiei Trainose insesi este ca Grecia vrea sa evite obtinerea aprobarii Comisiei pentru Concurenta din UE pentru ajutorul de stat acordat Trainose.

Compania rusa RJD, interesata de achizitionarea integrala a retelei de cai ferate din Grecia

Reuters a anuntat recent ca RJD, Compania nationala de cai ferate din Rusia, vrea sa cumpere integral reteaua de cai ferate din Grecia si operatorul ei, Trainose, firma de care este interesata si Grup Feroviar Roman (GFR), cel mai mare operator feroviar privat din Romania. Un oficial elen a afirmat recent ca s-a intalnit de mai multe ori cu o delegatie din partea GFR, cel mai recent in februarie.

Pentru acest an Grecia a stabilit cu UE si FMI sa obtina din privatizari aproximativ 3 miliarde de euro. "Este o tinta fezabila pana acum", a afirmat recent seful Agentiei de privatizare a Greciei.

Intre 2012 si 2017, executivul spera sa obtina alte 45 de miliarde de euro prin privatizarea societatii de administrare a apelor din Atena, a rafinariilor, intreprinderilor din domeniul electric, ATEbank (specializata pe sectorul agricol), precum si administrarea porturilor, aeroporturilor, autostrazilor, drepturilor de exploatare a minelor si a bunurilor mobile si imobile ale statului.

#Grecia privatizare cai ferate, #Grecia model britanic pivatizare, #Grecia operatiuni feroviare , #Grecia