Grecia detine un nou record negativ. Somajul a ajuns la 27,9%

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 15:04
1228 citiri
Grecia detine un nou record negativ. Somajul a ajuns la 27,9%

Rata somajului in Grecia a urcat, in iunie, la nivelul record de 27,9%, de la 27,6% in mai, reflectand adancirea recesiunii dupa anii de austeritate impusi in schimbul asistentei financiare, a anuntat, joi, Oficiul central de statistica din Grecia (ELSTAT), transmite Reuters.

Este cel mai ridicat nivel al somajului de cand ELSTAT a inceput publicarea datelor, in 2006. In iunie 2012, rata somajului era de 24,6%.

Rata somajului in Grecia aproape s-a triplat de la debutul crizei, in 2009, si ramane in continuare la cel mai ridicat nivel din zona euro, unde rata medie a somajului a scazut la 12,1% in iulie.

Potrivit datelor ELSTAT, un numar record de 1,4 milioane greci nu aveau un loc de munca in iunie, in crestere cu 174.709 fata de perioada similara din 2012.

"Datele recente privind situatia fortei de munca si cresterea angajarilor in sectorul privat sugereaza ca rata somajului ar fi putut ajunge nivelul maxim", a declarat economistul Platon Monokroussos, de la Eurobank.

Acesta a adaugat ca imbunatatirea exporturilor si sezonul turistic excelent vor ajuta la stoparea cresterii somajului in acest an.

Turismul reprezinta aproximativ 17% din PIB-ul Greciei, iar veniturile in acest sector ar urma sa creasca anul acesta cu 10%, la 11 miliarde de euro.

Cea mai ridicata rata a somajului, de 58,8%, este inregistrata in randul tinerilor (cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani).

Potrivit celor mai recente estimari bugetare ale Guvernului de la Atena, economia Greciei se va contracta cu 4,5% in acest an, in timp ce rata medie a inflatiei ar urma sa se situeze la 0,8%.

#somaj Grecia, #criza economica grecia, #locuri munca grecia , #Grecia