Grecia: FMI si UE nu reusesc sa ajunga la un acord

Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 11:40
1280 citiri
Grecia: FMI si UE nu reusesc sa ajunga la un acord

FMI si grupul ministrilor de finante ai zonei euro, Eurogrup, nu au reusit sa ajunga la un acord privind reducerea datoriei Greciei.

In timp ce FMI doreste sa se pastreze termenul de 2020 pentru ca elenii sa isi aduca datoria la nivelul de 120% din PIB, guvernele zonei euro prefera sa amane acest termen pana in 2022, anunta Financial Times.

Jean-Claude Junker, seful Eurogrup, si Christine Lagarde, Presedintele FMI, s-au contrazis public cu privire la acest subiect, in cadrul conferintei de presa care a avut loc dupa reuniunea de la Bruxelles.

Astfel, Junker a declarat ca termenul tinta pentru Grecia a fost mutat in 2022, reactie care a determinat-o pe Christine Lagarde sa anunte ca FMI pastreaza termenul tinta initial. Imediat, Junker a insistat asupra declaratiei anterioare: "Nu glumesc", iar Lagarde a preferat de aceasta data sa-si exprime nemultumirea non-verbal, prin clatinarea capului.

Motivele din spatele dezacordului

Confruntarea publica dintre Lagarde si Juncker reprezinta doar o manifestare publica a unei dispute intre FMI si UE, care dureaza de mai multe luni.

FMI considera ca planul de salvare al Greciei ar trebui sa includa o propunere de reducere a datoriei acesteia, ceea ce ar insemna ca tarile zonei euro ar trebui sa accepte o pierdere cauzata de imprumuturile oferite deja elenilor.

Fara aceasta stergere partiala a datoriilor, Fondul prognozeaza ca datoria Greciei se va situa pana in 2020 la nivelul de 150% din PIB.

Comisia Europeana crede insa ca estimarile FMI sunt mult prea pesimiste. Oficialii CE sunt de parere ca economia elena va avea o crestere economica mai accelerata, iar pana in 2020 nivelul datoriei va atinge 140% din PIB.

In aceste conditii, guvernele tarilor din zona euro prefera sa reduca rata dobanzii la imprumuturile acordate Greciei si sa amane termenul de reducere al datoriei pana in 2022, decat pastreze termenul de 2020, dar sa stearga o parte a datoriei. GGermania si alte cateva tari au refuzat sa ia in calcul aceasta solutie.

O intelegere intre FMI si UE este esentiala pentru eliberarea urmatoarei transe a planului de salvare pentru Grecia, de peste 31 de miliarde de euro, tinand cont ca ambele institutii isi vor oferi ajutorul financiar simultan.

In ciuda acestei intarzieri, oficialii ambelor institutii au sustinut ca Atena nu va intra in incapacitate de plata joi, cand guvernul trebuie sa ramburseze o datorie de peste cinci miliarde de euro.

#disputa FMI UE, #neintelegere Lagarde Junker, #reducere datorie Grecia, #plan salvare grecia, #stergere datorie Grecia , #Grecia