GRECIA, IN PERICOL: Cumparati aur!

Joi, 22 Septembrie 2011, ora 12:56
2720 citiri
GRECIA, IN PERICOL: Cumparati aur!

Raspandirea crizei din zona euro si situatia tot mai grea cu care se confrunta statul elen, trage un semnal de alarma investitorilor, care speriati de o prabusire a economiei elene cauta cu disperare sa se refugieze in active sigure. Aurul ramane, si de aceasta data, cel mai sigura alegere.

Un lucru e sigur. In cazul in care Grecia se va confrunta cu un default zguduitor, analistii recomanda ca bancile franceze sa fie evitate intrucat acestea au pierdut deja aproape jumatate din valoarea in cursul anului trecut, din cauza expunerii prea mare pe Grecia.

Analistii atrag atentia asupra faptului ca metalul pretios va fi singura "moneda" care va supravietui si isi va mentine puterea de cumparare in cazul in care Grecia intra in incapacitate de plata si va fi nevoita sa paraseasca zona euro.

Sunt mari sanse, spun analistii, ca statul elen sa intre in incapacitate de plata.

Prin urmare, pe masura ce obligatiunile grecesti isi vor pierde din valoare, pretul aurului va urca in raport cu euro, dolarul, yenul si lira.

In opinia specialistilor citati de Huffington Post, euro va continua sa ramana o moneda tulbure pana in momentul in care zona euro "se va curata" de statele infectate.

Nici peste Atlantic, dolarul American nu mai este atat de atractiv, intrucat SUA are propriile probleme legate de criza datoriilor.

Prin urmare, aurul devine inca o data o "moneda" de facto la nivel mondial, o manta pentru vremuri rele.

Ori de cate ori apare o criza valutara, prima masura luata de bancile centrale este sa tipareasca mai multi bani, masura care duce la inflatie si implicit scade puterea de cumparare.

Spre deosebire de toate celelate monede, aurul nu poate fi "tiparit" de nicio banca sau guvern, iar cantitatea de aur din seifurile bancilor este constanta.

Cu toate ca multi investitori ar opta in vremuri de criza pentru francul elvetian sau yenu japonez, spre deosebire de acestea aurul nu depinde de nici o banca centrala, ceea ce-l face si mai atragator.

Metalul pretios nu influenteaza cursul de schimb si nu are nicio putere in sectorul exporturilor.

In ziua de azi, cand somajul creste, iar economia stagneaza, analistii recomanda investitorilor sa cumpere aur fiindca metalul poate fi o "moneda surogat".

Astfel, cotati aurului ar putea urca la niveluri record dupa ce autoritatile europene au anuntat ca statul elen ar putea intra in incapacitate de plata pe obligatiunile guvernamentale ca parte a celui de-al doilea pachet de salvare.

Luna trecuta, pretul aurului a crescut cu 0,1%, la 1,599 dolari/uncie la Bursa din New York. 

De la inceputul anului, cotatia metalului pretios a crescut cu 13%, inregistrand cea mai mare perioada de crestere de dupa 1920.

#aur, #investitii aur, #criza grecia, #default grecia, #euro, #criza zona euro, #plasamente aur , #Grecia