Grecia, in fata reformelor. Pe ce mizeaza Tsipras in dubla batalie cu creditorii si alegatorii

Luni, 23 Februarie 2015, ora 10:30
2492 citiri
Grecia, in fata reformelor. Pe ce mizeaza Tsipras in dubla batalie cu creditorii si alegatorii
Foto: The National Herald

Guvernul de la Atena a obtinut un ragaz de 4 luni pentru a-si convinge creditorii si alegatorii ca poate regla din mers problemele vizand plata datoriei externe si impovaratoarea austeritate reclamata de populatia din Grecia.

Guvernul condus de Alexis Tsipras s-a reunit inca de duminica, pentru a pune la punct detaliile privind directionarea fondurilor obtinute prin acordul de prelungire a asistentei financiare cu inca 4 luni.

In acelasi timp, cabinetul de la Atena s-a trezit si tinta criticilor care ii acuza pe oficialii Syriza ca au vandut iluzii in campania electorala.

Premierul Tsipras sustine ca semnarea prelungirii acordului este un succes al noii puteri politice de la Atena, planul de reforme al grecilor urmand sa fie inaintat astazi partenerilor din zona euro pentru consultare, arata agentia Reuters.

Liniste in zona euro, razboi politic in Grecia

Grecii s-au aratat usurati vineri, in momentul semnarii acordului cu creditorii europeni, evitand o criza a sistemului bancar pe care oficialii din Irlanda o prognozau pentru aceasta saptamana si reusind sa indeplineasca una din promisiunile electorale ale noului gurven de la Atena: pastrarea tarii in zona euro.

Premierul Tsipras se arata in continuare increzator in sustinerea populatiei, desi unii contestatari spun ca, de fapt, oficialii greci au cedat prea mult teren in timpul negocierilor de la Bruxelles.

Acordul de prelungire cu 4 luni a programului de asistenta financiara mentine Grecia sub un control al UE si FMI, chestiune pe care liderii Syriza promisesera sa o incheie de urgenta, iar lunile mai si iunie se vor arata in continuare tensionate pe fondul negocierilor de reluare a programului de asistenta financiara.

Pana acum, majoritatea liderilor formatiunii de extrema stanga Syriza s-au abtinut de la comentarii privind rezultatul negocierilor, insa unul dintre veteranii miscarii de stanga din Grecia, Manolis Glezos, a lansat o sarja de acuze la adresa guvernantilor.

"Imi cer scuze de la poporul grec pentru ca am fost partas la aceasta iluzie. Prietenii si suporterii Syriza trebuie sa decida daca accepta acesta situatie", a scris acesta pe blogul personal.

Reforma anticoruptie

Ministrul de Finante, Yanis Varoufakis, a anuntat ca proiectul de reforma fiscala intocmit de oficialii de la Atena va fi inmanat partenerilor europeni, exprimandu-si increderea ca masurile vor fi incuvintate de acestia.

"Suntem aproape siguri ca lista masurilor propuse de noi va primi girul si semnatura institutiilor internationale si prin urmare putem spune ca intram intr-o faza a stabilizarii si cresterii economice", a spus Varoufakis.

Un reprezentant al guvernului a spus ca noile masuri se axeaza pe combaterea coruptiei si eliminarea evaziunii fiscale la scara mare.

Cotidianul german Bild a aratat in editia sa de luni care ar putea fi tintele noii reforme fiscale din Grecia. Printre cei vizati se numara proprietarii marilor averi si traficantii de combustibil si tigari.

In paralel, o ampla actiune ar urma sa fie derulata pentru recuperarea creantelor fiscale detinute de persoane fizice si juridice.

Suma totala, conform estimarii facute de jurnalistii germani s-ar ridica la 7,3 miliarde de euro, aproximativ o treime din ratele pe care Grecia trebuie sa le achite catre FMI si Banca Centrala Europeana pana in august.

Un proiect ambitios care ar trebui sa convinga Bruxelles-ul de seriozitatea noilor guvernanti si sa reduca presiunea pusa pe surplusul bugetar din Grecia, permitand guvernului sa rezolve problemele legate de somajul ajuns la 28% si de taierea pensiilor.

Troika are ultimul cuvant

Desi a fost calul de bataie in campania electorala derulata de Syriza, grupul celor trei institutii creditoare, FMI, BCE si CE, cunoscut si sub numele de Troika, are ultimul cuvant in ceea ce priveste masurile de reforma propuse de guvernul lui Tsipras.

Opozitia din Grecia pregateste deja terenul pentru atacuri care sa submineze credibilitatea noului guvern.

"Niciun mecanism de propaganda si nicio pirueta politica nu va putea ascunde faptul ca i-au mintit pe cetateni si le-au vandut iluzii", spune Evangelos Venizelos, liderul socialistilor PASOK.

Negocierile revin

Cele patru luni vor fi destul de incarcate pentru guvernul Syriza. Pana in iulie, Grecia trebuie sa convina cu creditorii internationali asupra lansarii celei de-a treia etape din programul de asistenta financiara, in conditiile in care primele doua au adus deja o datorie de 240 de miliarde de euro.

Alte tari din zona euro, Irlanda si Portugalia, si-au incheiat deja programul si pot aplica politicile proprii in masura fiscalitatii si a pietei muncii.

"Odata ce grecii ajung intr-o zona sigura in urmatoarele patru luni, vor urma alte seturi de negocieri pentru lansarea celei de-a treia etape de asistenta financiara", crede ministrul de Finante irlandez, Michael Noonan.

Alexis Tsipras a parut mai activ in cadrul negocierilor derulate de catre greci chiar decat seful delegatiei elene la Bruxelles, Yanis Varoufakis. Insa acest lucru este de inteles, atat timp cat premierul are nevoie d sustinerea populatiei si a partenerilor de coalitie, Partidul Independent.

"S-ar putea sa para ciudat, dar schimbarea de discurs al lui Tsipras s-ar putea transforma chiar intr-un castig politic", considera Costas Panagopoulos, reprezentantul firme de sondare a opinie publice Alco.

Acesta spune ca grecii s-au simitit foarte usurati sa afle ca tara lor va ramane totusi in zona euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#reforma fiscala grecia, #negocieri grecia ue, #program nou asistenta financiara Grecia , #Grecia