Grecia ingroapa UE

Duminica, 18 Septembrie 2011, ora 22:06
1310 citiri
Grecia ingroapa UE

Din frumoasa tara cu nisipuri albe si ape de-un albastru rapitor ce te imbie sa te racoresti in ele, Grecia a ajuns iadul pentru liderii zonei euro, care, cel mai probabil, se trezesc in fiecare noapte asudati dupa cosmaruri cu falimentul ei. Dar cosmarurile nu se sfarsesc dimineata, ci doar apar alte laturi ale lor.

Saptamana aceasta, oficialii europeni si cei ai Fondului Monetar International au amanat luarea unei decizii in ceea ce priveste deblocarea transei de 8 miliarde de euro ce ar fi trebui sa mai dea Greciei putin timp in gasirea unor solutii de salvare, neavand incredere ca guvernul elen este in stare sa ia masurile necesare in continuare pentru a reduce deficitul bugetar.

Discursul liderilor economiilor europene a fost unul cu tenta incurajatoare, acestia declarandu-se multumiti pana in prezent de masurile pe care elenii le-au aplicat, insa investitorii, cei de care Grecia are acum atata nevoie, au ramas doar cu mesajul negativ din subtrat - Grecia se poate prabusi dintr-o clipa in alta.

Si asta se intampla la o zi dupa ce posibilitatea ca Grecia sa intre in incapacitate de plata crescuse la 98%, cei mai multi analisti economici proorocind ca octombrie va fi si inceputul falimentului tarii.

Iar daca asta se va intampla, cea mai sigura solutie pentru Grecia ar fi sa inceapa sa produca din nou bani, ceea ce nu poate face atat timp cat este inca in uniunea monetara. Asa ca va trebui sa paraseasca zona euro.

Acest lucru va duce la o contagiune greu de stavilit, investitorii incepand sa se intrebe care va fi urmatoarea piesa din acest domino care se va prabusi si incepand sa evite tot mai mult Europa.

Iar aceasta inghetare a investitiilor va duce la amplificarea contagiunii. BCE va trebui sa rascumpere tot mai mult din datoriile tarilor pe care le are sub aripa, insa pentru o asemenea masura este nevoie de consens la nivelul liderilor europeni, care, pana acum, au demonstrat ca nu se pot pune de acord.

Situatia ar putea deveni atat de dramatica incat si alte tari sa se gandeasca sa paraseasca zona euro. Si, odata cu prima noua tara care ar face acest pas in afara dupa Grecia, uniunea monetara ar deveni istorie.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia, #ue, #criza , #Grecia